Aflossingsvrije lening

Aflossingsvrije lening

Aflossingsvrije lening: wat is het en hoe werkt het?

Een aflossingsvrije lening is een type lening waarbij je gedurende de looptijd van de lening alleen rente betaalt en geen aflossing. Dit betekent dat je aan het einde van de looptijd het volledige geleende bedrag in één keer terugbetaalt. In dit artikel leggen we uit wat een aflossingsvrije lening is, hoe het werkt en geven we een voorbeeld van een situatie waarin een aflossingsvrije lening gebruikt kan worden.

Wat is een aflossingsvrije lening?

Een aflossingsvrije lening is een lening waarbij je tijdens de looptijd alleen rente betaalt over het geleende bedrag. Je lost dus niets af gedurende de looptijd van de lening. Aan het einde van de looptijd dien je het volledige geleende bedrag in één keer terug te betalen. Dit type lening kan aantrekkelijk zijn voor mensen die tijdelijk extra financiële ruimte nodig hebben en verwachten dat ze aan het einde van de looptijd voldoende geld hebben om de lening in één keer af te lossen.

Hoe werkt een aflossingsvrije lening?

Bij een aflossingsvrije lening betaal je gedurende de looptijd alleen rente over het geleende bedrag. De rente kan vast of variabel zijn, afhankelijk van de afspraken die je met de kredietverstrekker maakt. Omdat je geen aflossing betaalt, zijn de maandlasten lager dan bij een lening waarbij je wel aflost. Echter, aan het einde van de looptijd moet je het volledige geleende bedrag in één keer terugbetalen. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je tegen die tijd voldoende geld hebt om de lening af te lossen.

Voorbeeld van een aflossingsvrije lening

Stel, je hebt een bedrijf en je wilt investeren in een nieuw bedrijfspand. Je hebt €100.000 nodig om het pand te kopen en verwacht dat je over vijf jaar voldoende geld hebt om de lening in één keer af te lossen. Je besluit een aflossingsvrije lening af te sluiten met een looptijd van vijf jaar en een rentepercentage van 4%.

Gedurende de looptijd van de lening betaal je maandelijks rente over het geleende bedrag van €100.000. De rente bedraagt 4% per jaar, wat neerkomt op €4.000 per jaar of €333,33 per maand. Omdat je geen aflossing betaalt, zijn dit je enige maandlasten.

Na vijf jaar is de looptijd van de lening voorbij en moet je het volledige geleende bedrag van €100.000 terugbetalen. Gelukkig is je bedrijf in de tussentijd gegroeid en heb je voldoende geld om de lening af te lossen. Je betaalt het volledige bedrag terug en bent nu eigenaar van het bedrijfspand.

Conclusie

Een aflossingsvrije lening kan een aantrekkelijke optie zijn voor bedrijven die tijdelijk extra financiële ruimte nodig hebben en verwachten dat ze aan het einde van de looptijd voldoende geld hebben om de lening in één keer af te lossen. Het is echter belangrijk om goed na te denken over de risico’s en te zorgen dat je aan het einde van de looptijd inderdaad in staat bent om de lening af te lossen.