Aflossingsvrije periode

Aflossingsvrije periode

Aflossingsvrije periode: wat is het en hoe werkt het?

De aflossingsvrije periode is een term die vaak wordt gebruikt in de context van zakelijke financieringen en leningen. Het verwijst naar een periode waarin een bedrijf niet verplicht is om aflossingen te doen op een lening. In dit artikel zullen we de aflossingsvrije periode nader toelichten, de voordelen en nadelen bespreken en een voorbeeld geven van hoe het in de praktijk kan worden toegepast.

Wat is een aflossingsvrije periode?

Een aflossingsvrije periode is een overeengekomen periode aan het begin van een lening waarin de lener niet verplicht is om aflossingen te doen op het geleende bedrag. Gedurende deze periode hoeft de lener alleen rente te betalen over het uitstaande bedrag. Na afloop van de aflossingsvrije periode begint de lener met het aflossen van de lening volgens het afgesproken aflossingsschema.

Voordelen van een aflossingsvrije periode

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het hebben van een aflossingsvrije periode bij het afsluiten van een zakelijke lening:

  • Financiële ademruimte: Een aflossingsvrije periode kan bedrijven de nodige financiële ademruimte geven om te investeren in groei, zonder zich zorgen te hoeven maken over het direct aflossen van de lening.
  • Cashflow management: Het niet hoeven aflossen van de lening tijdens de aflossingsvrije periode kan helpen bij het managen van de cashflow, vooral in de beginfase van een project of investering.
  • Flexibiliteit: Een aflossingsvrije periode biedt flexibiliteit aan bedrijven die mogelijk te maken hebben met seizoensgebonden inkomsten of onzekere marktomstandigheden.

Nadelen van een aflossingsvrije periode

Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan het hebben van een aflossingsvrije periode bij het afsluiten van een zakelijke lening:

  • Hogere rentekosten: Omdat er tijdens de aflossingsvrije periode geen aflossingen worden gedaan, blijft het uitstaande bedrag van de lening gelijk. Dit betekent dat de rentekosten gedurende deze periode hoger zullen zijn dan wanneer er direct zou worden afgelost.
  • Langer aflossen: Na de aflossingsvrije periode zal de lener alsnog het volledige bedrag moeten aflossen. Dit kan betekenen dat de totale looptijd van de lening langer is dan wanneer er direct zou worden afgelost.

Voorbeeld van een aflossingsvrije periode in de praktijk

Stel, een bedrijf sluit een lening af van €100.000 met een looptijd van 5 jaar en een rentepercentage van 5%. De kredietverstrekker biedt een aflossingsvrije periode van 1 jaar aan. Dit betekent dat het bedrijf gedurende het eerste jaar alleen rente hoeft te betalen over het uitstaande bedrag van €100.000, wat neerkomt op €5.000 aan rentekosten.

Na het eerste jaar begint het bedrijf met het aflossen van de lening. Omdat er nog 4 jaar over zijn in de looptijd, zal het bedrijf de lening in 48 maandelijkse termijnen moeten aflossen. Dit betekent dat het bedrijf elke maand €2.083,33 (€100.000 / 48) moet aflossen, plus de rente over het uitstaande bedrag.

In dit voorbeeld heeft de aflossingsvrije periode het bedrijf de mogelijkheid gegeven om te investeren in groei en het managen van de cashflow tijdens het eerste jaar, zonder zich zorgen te hoeven maken over het aflossen van de lening. Echter, het bedrijf zal uiteindelijk wel het volledige bedrag moeten aflossen, wat kan leiden tot hogere rentekosten en een langere aflossingsperiode.

Conclusie

Een aflossingsvrije periode kan bedrijven de nodige financiële ademruimte en flexibiliteit bieden bij het afsluiten van een zakelijke lening. Echter, het is belangrijk om de voordelen en nadelen zorgvuldig af te wegen en te bepalen of een aflossingsvrije periode past bij de specifieke situatie en behoeften van het bedrijf.