Bedrijfshypothecaire lening

Bedrijfshypothecaire lening

Bedrijfshypothecaire lening: Wat is het en hoe werkt het?

Als ondernemer kan het soms nodig zijn om een grote investering te doen, zoals het aankopen van een bedrijfspand of het uitbreiden van je huidige pand. In dit soort situaties kan een bedrijfshypothecaire lening uitkomst bieden. In dit artikel leggen we uit wat een bedrijfshypothecaire lening is, hoe het werkt en geven we een voorbeeld van een situatie waarin een bedrijfshypothecaire lening gebruikt wordt.

Wat is een bedrijfshypothecaire lening?

Een bedrijfshypothecaire lening, ook wel zakelijke hypotheek genoemd, is een lening die wordt verstrekt aan ondernemers voor de financiering van een bedrijfspand. Net als bij een reguliere hypotheek, wordt het pand als onderpand gebruikt voor de lening. Dit betekent dat de geldverstrekker het recht heeft om het pand te verkopen als de ondernemer niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen.

Hoe werkt een bedrijfshypothecaire lening?

Net als bij een reguliere hypotheek, bestaat een bedrijfshypothecaire lening uit twee delen: de aflossing en de rente. De aflossing is het bedrag dat je maandelijks terugbetaalt om de lening af te lossen, terwijl de rente het bedrag is dat je betaalt voor het lenen van het geld. De rente op een bedrijfshypothecaire lening is doorgaans hoger dan bij een reguliere hypotheek, omdat het risico voor de geldverstrekker groter is.

De looptijd van een bedrijfshypothecaire lening varieert meestal tussen de 10 en 25 jaar. Gedurende deze periode betaal je maandelijks een vast bedrag aan aflossing en rente. Aan het einde van de looptijd is de lening volledig afgelost.

Voorbeeld van een bedrijfshypothecaire lening

Stel, je bent eigenaar van een succesvolle bakkerij en je wilt graag uitbreiden door een groter pand aan te kopen. Het pand dat je op het oog hebt, kost €500.000. Je hebt zelf €100.000 aan eigen vermogen, maar je hebt nog €400.000 nodig om het pand te kunnen kopen. In dit geval kun je een bedrijfshypothecaire lening afsluiten voor het benodigde bedrag.

Na het aanvragen van de lening, beoordeelt de geldverstrekker je aanvraag op basis van je financiële situatie, de waarde van het pand en eventuele andere zekerheden die je kunt bieden. Als de geldverstrekker akkoord gaat met je aanvraag, ontvang je de lening en kun je het pand aankopen.

Gedurende de looptijd van de lening, bijvoorbeeld 20 jaar, betaal je maandelijks een vast bedrag aan aflossing en rente. Stel dat de rente op de lening 4% bedraagt, dan betaal je in het eerste jaar €16.000 aan rente (4% van €400.000). Daarnaast betaal je maandelijks een bedrag aan aflossing, bijvoorbeeld €1.667 (€400.000 gedeeld door 20 jaar, gedeeld door 12 maanden). In totaal betaal je in het eerste jaar dus €36.004 (€16.000 aan rente plus €20.004 aan aflossing).

Na 20 jaar heb je de volledige lening afgelost en is het pand volledig in jouw bezit.

Conclusie

Een bedrijfshypothecaire lening kan een goede oplossing zijn voor ondernemers die een bedrijfspand willen aankopen of uitbreiden. Het is belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden en rentetarieven van verschillende geldverstrekkers, zodat je de beste deal kunt vinden. Daarnaast is het verstandig om een financieel adviseur te raadplegen om te bepalen of een bedrijfshypothecaire lening de juiste keuze is voor jouw situatie.