Bedrijfshypotheek

Bedrijfshypotheek

Bedrijfshypotheek: Wat is het en hoe werkt het?

Als ondernemer kan het soms nodig zijn om een bedrijfspand te kopen of te verbouwen. In dat geval kan een bedrijfshypotheek uitkomst bieden. In dit artikel leggen we uit wat een bedrijfshypotheek is, hoe het werkt en geven we een voorbeeld van een situatie waarin een bedrijfshypotheek gebruikt wordt.

Wat is een bedrijfshypotheek?

Een bedrijfshypotheek, ook wel zakelijke hypotheek genoemd, is een lening die wordt afgesloten om een bedrijfspand te financieren. Dit kan zowel voor de aankoop van een nieuw pand als voor de verbouwing of uitbreiding van een bestaand pand zijn. Net als bij een reguliere hypotheek, wordt het bedrijfspand als onderpand gebruikt voor de lening. Dit betekent dat de bank het pand kan verkopen als de ondernemer niet meer in staat is om de hypotheeklasten te betalen.

Hoe werkt een bedrijfshypotheek?

De werking van een bedrijfshypotheek is vergelijkbaar met die van een reguliere hypotheek. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen:

  • Financieringspercentage: Bij een bedrijfshypotheek wordt meestal een lager percentage van de waarde van het pand gefinancierd dan bij een reguliere hypotheek. Dit betekent dat de ondernemer vaak een groter deel van de aankoop- of verbouwingskosten zelf moet financieren.
  • Rente: De rente op een bedrijfshypotheek is doorgaans hoger dan die op een reguliere hypotheek. Dit komt omdat het risico voor de bank groter is bij zakelijke leningen.
  • Looptijd: De looptijd van een bedrijfshypotheek is meestal korter dan die van een reguliere hypotheek. Vaak ligt de looptijd tussen de 10 en 20 jaar.
  • Aflossing: Bij een bedrijfshypotheek kan er gekozen worden voor verschillende aflossingsvormen, zoals annuïtair, lineair of aflossingsvrij. De keuze voor een aflossingsvorm hangt af van de wensen en mogelijkheden van de ondernemer.

Voorbeeld van een bedrijfshypotheek

Stel, je hebt een succesvolle onderneming en wilt een nieuw bedrijfspand kopen om verder te groeien. Het pand dat je op het oog hebt, kost €500.000. Je hebt zelf €100.000 aan eigen vermogen dat je kunt investeren in de aankoop. Je hebt dus nog €400.000 aan financiering nodig.

Je besluit een bedrijfshypotheek af te sluiten voor de financiering van het pand. De bank is bereid om 80% van de waarde van het pand te financieren, wat neerkomt op €400.000. De rente op de bedrijfshypotheek bedraagt 4% en je kiest voor een annuïtaire aflossing met een looptijd van 15 jaar.

Met deze bedrijfshypotheek kun je het pand kopen en je onderneming verder uitbreiden. Je betaalt maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing, waardoor je na 15 jaar de volledige lening hebt afgelost.

Conclusie

Een bedrijfshypotheek kan een goede oplossing zijn voor ondernemers die een bedrijfspand willen kopen of verbouwen. Het is belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden en mogelijkheden van de bedrijfshypotheek en deze af te stemmen op de wensen en mogelijkheden van de onderneming. Als financieel expert met 15 jaar ervaring in de wereld van de zakelijke financiële dienstverlening, help ik je graag verder met het vinden van de juiste bedrijfshypotheek voor jouw situatie. Neem gerust contact op voor meer informatie of advies op maat.