Bedrijfsleasen

Bedrijfsleasen

Bedrijfsleasen: Wat is het en hoe werkt het?

Bedrijfsleasen is een financieringsoplossing die bedrijven helpt bij het verkrijgen van bedrijfsmiddelen, zoals voertuigen, machines en apparatuur, zonder dat ze deze direct hoeven aan te schaffen. In dit artikel zullen we de basisprincipes van bedrijfsleasen bespreken, de verschillende soorten leaseovereenkomsten die beschikbaar zijn en een voorbeeld geven van hoe bedrijfsleasen in de praktijk werkt.

Wat is bedrijfsleasen?

Bedrijfsleasen is een vorm van financiering waarbij een bedrijf een overeenkomst aangaat met een leasemaatschappij om bedrijfsmiddelen te huren voor een bepaalde periode. In plaats van het volledige bedrag voor de aankoop van het bedrijfsmiddel te betalen, betaalt het bedrijf maandelijks een vast bedrag aan de leasemaatschappij. Aan het einde van de leaseperiode kan het bedrijf ervoor kiezen om het bedrijfsmiddel te kopen, de lease te verlengen of het bedrijfsmiddel terug te geven aan de leasemaatschappij.

Soorten bedrijfsleasen

Er zijn twee hoofdtypen bedrijfsleasen: operationele lease en financiële lease. Beide typen hebben hun eigen kenmerken en voordelen, afhankelijk van de behoeften van het bedrijf.

Operationele lease

Bij een operationele lease huurt het bedrijf het bedrijfsmiddel voor een bepaalde periode, meestal korter dan de economische levensduur van het bedrijfsmiddel. Aan het einde van de leaseperiode kan het bedrijf ervoor kiezen om het bedrijfsmiddel terug te geven, de lease te verlengen of een nieuw bedrijfsmiddel te leasen. De leasemaatschappij blijft eigenaar van het bedrijfsmiddel en is verantwoordelijk voor het onderhoud en de verzekering ervan.

Financiële lease

Financiële lease is een langetermijnoplossing waarbij het bedrijf het bedrijfsmiddel aan het einde van de leaseperiode kan kopen. Gedurende de leaseperiode betaalt het bedrijf maandelijks een vast bedrag aan de leasemaatschappij, inclusief rente. Aan het einde van de leaseperiode heeft het bedrijf de mogelijkheid om het bedrijfsmiddel te kopen tegen een vooraf bepaalde restwaarde. In tegenstelling tot operationele lease, is het bedrijf verantwoordelijk voor het onderhoud en de verzekering van het bedrijfsmiddel.

Voorbeeld van bedrijfsleasen in de praktijk

Stel je voor dat je een transportbedrijf runt en je hebt een nieuwe vrachtwagen nodig om aan de groeiende vraag van je klanten te voldoen. In plaats van direct €100.000 te betalen voor de aankoop van de vrachtwagen, besluit je om een financiële leaseovereenkomst aan te gaan met een leasemaatschappij.

De leasemaatschappij koopt de vrachtwagen namens jou en je gaat akkoord met een leaseperiode van 5 jaar, met een maandelijkse betaling van €1.800. Aan het einde van de leaseperiode heb je de mogelijkheid om de vrachtwagen te kopen voor een restwaarde van €20.000.

Door te kiezen voor bedrijfsleasen, hoef je niet direct een grote investering te doen en kun je de kosten van de vrachtwagen spreiden over de leaseperiode. Bovendien heb je aan het einde van de leaseperiode de mogelijkheid om de vrachtwagen te kopen of een nieuwe leaseovereenkomst aan te gaan voor een nieuwere vrachtwagen.

Conclusie

Bedrijfsleasen kan een aantrekkelijke financieringsoptie zijn voor bedrijven die bedrijfsmiddelen nodig hebben zonder direct een grote investering te doen. Door te kiezen voor operationele of financiële lease, kunnen bedrijven hun cashflow beter beheren en profiteren van de flexibiliteit die leasing biedt. Het is belangrijk om de verschillende leaseopties zorgvuldig te overwegen en te kiezen voor de oplossing die het beste aansluit bij de behoeften en doelstellingen van het bedrijf.