Borgstellingskrediet

Borgstellingskrediet

Borgstellingskrediet: Wat is het en hoe werkt het?

Als ondernemer kan het soms lastig zijn om een lening te krijgen bij een bank of andere financiële instelling. Een borgstellingskrediet kan in dit geval uitkomst bieden. In dit artikel leggen we uit wat een borgstellingskrediet is, hoe het werkt en geven we een voorbeeld van een situatie waarin een borgstellingskrediet gebruikt wordt.

Wat is een borgstellingskrediet?

Een borgstellingskrediet is een zakelijke lening waarbij de overheid voor een deel garant staat voor de terugbetaling van de lening. Dit betekent dat als de ondernemer niet in staat is om de lening terug te betalen, de overheid een deel van het bedrag aan de bank of financiële instelling terugbetaalt. Hierdoor wordt het risico voor de bank verlaagd en zijn zij eerder bereid om een lening te verstrekken aan ondernemers die niet voldoende zekerheden kunnen bieden.

Hoe werkt een borgstellingskrediet?

Om in aanmerking te komen voor een borgstellingskrediet, moet de ondernemer aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden kunnen per land verschillen, maar in Nederland gelden onder andere de volgende voorwaarden:

  • De ondernemer heeft een gevestigd bedrijf in Nederland.
  • De ondernemer heeft een goed onderbouwd ondernemingsplan en financieringsplan.
  • De ondernemer kan aantonen dat hij/zij niet voldoende zekerheden kan bieden om een reguliere lening te krijgen.
  • De ondernemer heeft een gezonde financiële positie en voldoende aflossingscapaciteit.

Als de ondernemer aan deze voorwaarden voldoet, kan hij/zij een borgstellingskrediet aanvragen bij een bank of financiële instelling die deelneemt aan het borgstellingskredietprogramma. De bank beoordeelt vervolgens de aanvraag en beslist of de ondernemer in aanmerking komt voor een borgstellingskrediet.

Voorbeeld van een situatie waarin een borgstellingskrediet gebruikt wordt

Stel, je bent een ondernemer met een succesvolle webshop in duurzame kleding. Je wilt graag je assortiment uitbreiden en een fysieke winkel openen, maar hiervoor heb je extra financiering nodig. Je hebt een goed onderbouwd ondernemingsplan en financieringsplan opgesteld, maar je kunt niet voldoende zekerheden bieden om een reguliere lening te krijgen bij de bank.

In dit geval kun je een borgstellingskrediet aanvragen. De overheid staat dan voor een deel garant voor de terugbetaling van de lening, waardoor de bank eerder bereid is om je de lening te verstrekken. Met het borgstellingskrediet kun je de investeringen doen die nodig zijn om je fysieke winkel te openen en je onderneming verder te laten groeien.

Conclusie

Een borgstellingskrediet kan een uitkomst bieden voor ondernemers die niet voldoende zekerheden kunnen bieden om een reguliere lening te krijgen. Door de garantstelling van de overheid wordt het risico voor de bank verlaagd en zijn zij eerder bereid om een lening te verstrekken. Het is belangrijk om te voldoen aan de voorwaarden en een goed onderbouwd ondernemingsplan en financieringsplan te hebben om in aanmerking te komen voor een borgstellingskrediet.