Break-even analyse

Break-even analyse

Break-even analyse: wat is het en hoe bereken je het?

Als financieel expert is het belangrijk om bedrijven te helpen bij het begrijpen van hun financiële situatie en het nemen van weloverwogen beslissingen. Een cruciaal concept in de wereld van zakelijke financiën is de break-even analyse. In dit artikel leggen we uit wat een break-even analyse is, hoe je het berekent en geven we een voorbeeld van hoe het kan worden toegepast in de praktijk.

Wat is een break-even analyse?

Een break-even analyse is een financiële berekening die bedrijven helpt te bepalen op welk punt hun totale kosten gelijk zijn aan hun totale opbrengsten. Met andere woorden, het is het punt waarop een bedrijf precies genoeg inkomsten genereert om al zijn kosten te dekken, zonder winst of verlies te maken. Het kennen van het break-even punt is essentieel voor bedrijven om te begrijpen hoeveel producten of diensten ze moeten verkopen om winstgevend te worden en om hun financiële doelen te bereiken.

Hoe bereken je het break-even punt?

Om het break-even punt te berekenen, moet je eerst de vaste en variabele kosten van je bedrijf identificeren. Vaste kosten zijn kosten die niet veranderen met het productievolume, zoals huur, salarissen en verzekeringen. Variabele kosten zijn kosten die wel veranderen met het productievolume, zoals grondstoffen, arbeid en transportkosten.

De formule voor het berekenen van het break-even punt is als volgt:

Break-even punt (in eenheden) = Vaste kosten / (Verkoopprijs per eenheid – Variabele kosten per eenheid)

Voorbeeld van een break-even analyse

Laten we een voorbeeld bekijken van hoe een break-even analyse kan worden toegepast in de praktijk. Stel dat je een bedrijf hebt dat fietsen produceert en verkoopt. Je vaste kosten bedragen €100.000 per jaar en je variabele kosten per fiets zijn €200. Je verkoopt elke fiets voor €500.

Om het break-even punt te berekenen, gebruik je de formule:

Break-even punt (in eenheden) = Vaste kosten / (Verkoopprijs per eenheid – Variabele kosten per eenheid)

Break-even punt (in eenheden) = €100.000 / (€500 – €200) = 333,33 eenheden

In dit geval moet je 334 fietsen verkopen om je break-even punt te bereiken en winstgevend te worden. Dit betekent dat je bedrijf pas winst begint te maken na de verkoop van de 334e fiets.

Conclusie

Een break-even analyse is een essentiële financiële tool voor bedrijven om te begrijpen hoeveel producten of diensten ze moeten verkopen om winstgevend te worden. Door het break-even punt te berekenen, kunnen bedrijven beter geïnformeerde beslissingen nemen over hun prijsstrategie, kostenbeheersing en groeiplannen. Als financieel expert is het jouw taak om bedrijven te helpen bij het navigeren door de complexiteit van zakelijke financieringen en het uitvoeren van break-even analyses om hun financiële doelen te bereiken.