Cashflow

Cashflow

Wat is Cashflow en hoe bereken je het? Een praktijkvoorbeeld

Als financieel expert is het mijn doel om bedrijven te helpen bij het navigeren door de complexiteit van zakelijke financieringen. Een van de belangrijkste aspecten van bedrijfsfinanciering is het begrijpen en beheren van de cashflow. In dit artikel leg ik uit wat cashflow is, hoe je het kunt berekenen en geef ik een praktijkvoorbeeld om het concept beter te begrijpen.

Wat is Cashflow?

Cashflow is het geld dat in en uit een bedrijf stroomt gedurende een bepaalde periode. Het is een cruciale factor voor het succes van een onderneming, omdat het de financiële gezondheid van een bedrijf weergeeft en aangeeft of het bedrijf in staat is om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen, zoals het betalen van leveranciers, werknemers en het aflossen van schulden.

Er zijn twee soorten cashflow: positieve cashflow en negatieve cashflow. Positieve cashflow betekent dat er meer geld binnenkomt dan er uitgaat, wat aangeeft dat het bedrijf winstgevend is en in staat is om te groeien. Negatieve cashflow betekent dat er meer geld uitgaat dan er binnenkomt, wat kan leiden tot financiële problemen en uiteindelijk tot het faillissement van het bedrijf.

Hoe bereken je Cashflow?

De cashflow kan op verschillende manieren worden berekend, afhankelijk van de informatie die je tot je beschikking hebt en de specifieke situatie van het bedrijf. Een eenvoudige manier om de cashflow te berekenen is door het verschil te nemen tussen de inkomsten en uitgaven van een bedrijf gedurende een bepaalde periode. Dit kan worden weergegeven als:

Cashflow = Inkomsten – Uitgaven

Om een nauwkeuriger beeld te krijgen van de cashflow, kun je ook rekening houden met zaken als afschrijvingen, veranderingen in werkkapitaal en investeringen. Dit wordt de operationele cashflow genoemd en kan worden berekend met behulp van de volgende formule:

Operationele Cashflow = Netto-inkomsten + Afschrijvingen + Veranderingen in werkkapitaal – Investeringen

Praktijkvoorbeeld

Laten we een voorbeeld bekijken om het concept van cashflow beter te begrijpen. Stel je voor dat je een klein bedrijf hebt dat gespecialiseerd is in de verkoop van fietsen. In de afgelopen maand heb je €10.000 aan inkomsten gegenereerd door de verkoop van fietsen. Je uitgaven voor diezelfde maand bedroegen €8.000, inclusief kosten voor de inkoop van fietsen, salarissen van werknemers, huur en andere operationele kosten.

Om de cashflow voor die maand te berekenen, gebruik je de eenvoudige formule:

Cashflow = Inkomsten – Uitgaven

Cashflow = €10.000 – €8.000

Cashflow = €2.000

In dit geval heb je een positieve cashflow van €2.000, wat betekent dat je bedrijf winstgevend is en in staat is om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen.

Conclusie

Het begrijpen en beheren van de cashflow is essentieel voor het succes van een bedrijf. Door regelmatig de cashflow te berekenen en te analyseren, kun je beter inschatten hoe je bedrijf presteert en of er aanpassingen nodig zijn om de financiële gezondheid van je onderneming te waarborgen. Als financieel expert is het mijn missie om bedrijven te helpen bij het navigeren door de complexiteit van zakelijke financieringen, en het beheren van de cashflow is een belangrijk onderdeel van die reis.