Debiteurenfinanciering

Debiteurenfinanciering

Debiteurenfinanciering: Wat is het en hoe werkt het?

Debiteurenfinanciering is een vorm van zakelijke financiering waarbij een bedrijf zijn openstaande facturen verkoopt aan een externe financieringspartij, ook wel factoringmaatschappij genoemd. Deze partij neemt vervolgens de verantwoordelijkheid voor het innen van de facturen op zich en verstrekt het bedrijf een voorschot op de factuurwaarde. Dit kan een effectieve manier zijn om snel toegang te krijgen tot werkkapitaal en de cashflow te verbeteren. In dit artikel bespreken we wat debiteurenfinanciering is, hoe het werkt en geven we een voorbeeld van een situatie waarin debiteurenfinanciering gebruikt wordt.

Wat is debiteurenfinanciering?

Debiteurenfinanciering is een financieringsoplossing waarbij een bedrijf zijn openstaande facturen verkoopt aan een factoringmaatschappij. In ruil daarvoor ontvangt het bedrijf een voorschot op de factuurwaarde, meestal tussen de 80% en 95%. De factoringmaatschappij neemt vervolgens de verantwoordelijkheid voor het innen van de facturen op zich en betaalt het resterende bedrag, minus de kosten, aan het bedrijf zodra de debiteur de factuur heeft betaald.

Debiteurenfinanciering kan een aantrekkelijke optie zijn voor bedrijven die te maken hebben met lange betalingstermijnen of die hun cashflow willen verbeteren. Het stelt hen in staat om snel toegang te krijgen tot werkkapitaal zonder te hoeven wachten op de betaling van hun klanten.

Hoe werkt debiteurenfinanciering?

Debiteurenfinanciering verloopt in een aantal stappen:

  1. Het bedrijf levert goederen of diensten aan zijn klant en stuurt een factuur.
  2. Het bedrijf verkoopt de openstaande factuur aan de factoringmaatschappij.
  3. De factoringmaatschappij verstrekt het bedrijf een voorschot op de factuurwaarde, meestal tussen de 80% en 95%.
  4. De factoringmaatschappij neemt de verantwoordelijkheid voor het innen van de factuur op zich.
  5. Zodra de debiteur de factuur heeft betaald, betaalt de factoringmaatschappij het resterende bedrag, minus de kosten, aan het bedrijf.

Voorbeeld van debiteurenfinanciering

Stel je voor dat je een groothandel in elektronica hebt en je levert goederen aan een grote retailer. Je stuurt een factuur van €50.000 met een betalingstermijn van 60 dagen. Echter, je hebt op korte termijn werkkapitaal nodig om nieuwe voorraad in te kopen en je wilt niet wachten tot de retailer de factuur betaalt.

In dit geval kun je gebruik maken van debiteurenfinanciering. Je verkoopt de openstaande factuur van €50.000 aan een factoringmaatschappij. De factoringmaatschappij verstrekt je een voorschot van bijvoorbeeld 90% van de factuurwaarde, wat neerkomt op €45.000. Dit bedrag kun je direct gebruiken om nieuwe voorraad in te kopen en je bedrijfsactiviteiten voort te zetten.

De factoringmaatschappij neemt vervolgens de verantwoordelijkheid voor het innen van de factuur op zich. Zodra de retailer de factuur heeft betaald, ontvang je het resterende bedrag van €5.000, minus de kosten die de factoringmaatschappij in rekening brengt. Deze kosten kunnen variëren, maar liggen meestal tussen de 1% en 5% van de factuurwaarde.

Conclusie

Debiteurenfinanciering kan een effectieve manier zijn om snel toegang te krijgen tot werkkapitaal en de cashflow te verbeteren. Het stelt bedrijven in staat om hun openstaande facturen te verkopen aan een factoringmaatschappij, die vervolgens de verantwoordelijkheid voor het innen van de facturen op zich neemt en het bedrijf een voorschot op de factuurwaarde verstrekt. Dit kan met name nuttig zijn voor bedrijven die te maken hebben met lange betalingstermijnen of die hun cashflow willen verbeteren.