Duurzaamheidslening

Duurzaamheidslening

Duurzaamheidslening: Wat is het en hoe werkt het?

De Duurzaamheidslening is een speciale lening die bedoeld is om particulieren en bedrijven te stimuleren om te investeren in duurzame en energiebesparende maatregelen. In dit artikel leggen we uit wat een Duurzaamheidslening is, hoe het werkt en geven we een voorbeeld van hoe deze lening kan worden gebruikt.

Wat is een Duurzaamheidslening?

Een Duurzaamheidslening is een lening die wordt verstrekt door gemeenten of provincies om particulieren en bedrijven te ondersteunen bij het financieren van duurzame en energiebesparende maatregelen. Deze lening heeft vaak een lagere rente dan een reguliere lening en is bedoeld om de investering in duurzaamheid aantrekkelijker te maken.

Welke maatregelen komen in aanmerking voor een Duurzaamheidslening?

De maatregelen die in aanmerking komen voor een Duurzaamheidslening kunnen per gemeente of provincie verschillen. Enkele voorbeelden van maatregelen die vaak worden gefinancierd met een Duurzaamheidslening zijn:

 • Zonnepanelen
 • Isolatie (dak, vloer, gevel, glas)
 • Warmtepompen
 • Zonneboilers
 • LED-verlichting
 • Elektrische laadpalen

Hoe werkt een Duurzaamheidslening?

Om in aanmerking te komen voor een Duurzaamheidslening, moet je de volgende stappen doorlopen:

 1. Onderzoek of jouw gemeente of provincie een Duurzaamheidslening aanbiedt. Dit kun je doen door de website van jouw gemeente of provincie te raadplegen of contact op te nemen met de betreffende instantie.
 2. Controleer welke maatregelen in aanmerking komen voor de lening en of jouw geplande investering hieraan voldoet.
 3. Vraag een offerte aan bij een erkend installateur of aannemer voor de uitvoering van de duurzame maatregelen.
 4. Dien een aanvraag in voor de Duurzaamheidslening bij jouw gemeente of provincie, inclusief de offerte en eventuele andere vereiste documenten.
 5. Na goedkeuring van de aanvraag, ontvang je de leningsovereenkomst en kun je de duurzame maatregelen laten uitvoeren.
 6. Na afronding van de werkzaamheden, betaal je de lening terug volgens de afgesproken voorwaarden en termijnen.

Voorbeeld: Duurzaamheidslening voor zonnepanelen

Stel, je bent een huiseigenaar en wilt zonnepanelen laten installeren op je dak om je energieverbruik te verlagen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst. De kosten voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen bedragen €10.000. Je komt erachter dat jouw gemeente een Duurzaamheidslening aanbiedt met een rente van 1,5% en een looptijd van 10 jaar.

Je vraagt de Duurzaamheidslening aan en na goedkeuring ontvang je de leningsovereenkomst. Je laat de zonnepanelen installeren en begint met het terugbetalen van de lening. Over de looptijd van 10 jaar betaal je in totaal €10.775 terug (€10.000 + €775 rente).

Door gebruik te maken van de Duurzaamheidslening, heb je de zonnepanelen kunnen financieren tegen een lagere rente dan bij een reguliere lening. Hierdoor bespaar je op de kosten van de lening en draag je bij aan een duurzamere toekomst.

Conclusie

De Duurzaamheidslening is een aantrekkelijke financieringsoptie voor particulieren en bedrijven die willen investeren in duurzame en energiebesparende maatregelen. Door gebruik te maken van deze lening, kun je profiteren van een lagere rente en bijdragen aan een duurzamere toekomst. Controleer altijd of jouw gemeente of provincie een Duurzaamheidslening aanbiedt en welke maatregelen in aanmerking komen.