Financiële lease

Financiële lease

Financiële Lease: Wat is het en hoe werkt het?

Financiële lease is een vorm van zakelijke financiering waarbij een bedrijf een overeenkomst aangaat met een leasemaatschappij om een bedrijfsmiddel, zoals een voertuig, machine of apparatuur, te gebruiken voor een bepaalde periode in ruil voor maandelijkse betalingen. In dit artikel zullen we de basisprincipes van financiële lease bespreken, de voordelen en nadelen ervan, en een voorbeeld geven van hoe financiële lease in de praktijk werkt.

Wat is financiële lease?

Financiële lease is een langetermijnfinancieringsoptie waarbij een bedrijf een bedrijfsmiddel least van een leasemaatschappij. In tegenstelling tot operationele lease, waarbij het bedrijfsmiddel aan het einde van de leaseperiode wordt teruggegeven aan de leasemaatschappij, heeft het bedrijf bij financiële lease de mogelijkheid om het bedrijfsmiddel aan het einde van de leaseperiode te kopen tegen een vooraf afgesproken bedrag.

Voordelen van financiële lease

  • Behoud van werkkapitaal: Door te kiezen voor financiële lease, hoeft een bedrijf niet in één keer een grote investering te doen om een bedrijfsmiddel aan te schaffen. Dit betekent dat het bedrijf zijn werkkapitaal kan behouden en gebruiken voor andere belangrijke bedrijfsactiviteiten.
  • Vaste maandelijkse betalingen: Financiële leaseovereenkomsten hebben vaste maandelijkse betalingen, waardoor het bedrijf zijn cashflow beter kan beheren en plannen.
  • Fiscale voordelen: In sommige gevallen kunnen de rentekosten van de leaseovereenkomst fiscaal aftrekbaar zijn, wat kan leiden tot belastingbesparingen voor het bedrijf.
  • Eigendomsoptie: Aan het einde van de leaseperiode heeft het bedrijf de mogelijkheid om het bedrijfsmiddel te kopen tegen een vooraf afgesproken bedrag, waardoor het bedrijf uiteindelijk eigenaar kan worden van het bedrijfsmiddel.

Nadelen van financiële lease

  • Totale kosten: Hoewel de maandelijkse betalingen lager kunnen zijn dan bij een directe aankoop, kunnen de totale kosten van financiële lease op de lange termijn hoger uitvallen dan bij een directe aankoop van het bedrijfsmiddel.
  • Verplichting: Financiële leaseovereenkomsten zijn langetermijnverplichtingen, wat betekent dat het bedrijf verplicht is om de maandelijkse betalingen te blijven doen, zelfs als het bedrijfsmiddel niet meer nodig is of niet meer naar behoren functioneert.
  • Beperkte flexibiliteit: In tegenstelling tot operationele lease, waarbij het bedrijf het bedrijfsmiddel aan het einde van de leaseperiode kan inruilen voor een nieuwer model, biedt financiële lease minder flexibiliteit als het gaat om het upgraden van bedrijfsmiddelen.

Voorbeeld van financiële lease in de praktijk

Stel je voor dat je een transportbedrijf runt en je hebt een nieuwe vrachtwagen nodig om aan de groeiende vraag van je klanten te voldoen. De aanschafprijs van de vrachtwagen is €100.000. In plaats van het volledige bedrag te betalen, besluit je om een financiële leaseovereenkomst aan te gaan met een leasemaatschappij.

De leasemaatschappij en jij komen overeen dat de leaseperiode 5 jaar zal zijn, met maandelijkse betalingen van €1.800. Aan het einde van de leaseperiode heb je de optie om de vrachtwagen te kopen voor een vooraf afgesproken bedrag van €20.000.

Gedurende de leaseperiode betaal je in totaal €108.000 (€1.800 x 60 maanden) aan de leasemaatschappij. Als je besluit om de vrachtwagen aan het einde van de leaseperiode te kopen, betaal je nog eens €20.000, wat het totale bedrag dat je voor de vrachtwagen hebt betaald op €128.000 brengt. Hoewel dit meer is dan de oorspronkelijke aanschafprijs van €100.000, heeft het gebruik van financiële lease je in staat gesteld om je werkkapitaal te behouden en je cashflow beter te beheren gedurende de leaseperiode.

Conclusie

Financiële lease kan een aantrekkelijke financieringsoptie zijn voor bedrijven die bedrijfsmiddelen nodig hebben, maar niet over voldoende werkkapitaal beschikken om deze direct aan te schaffen. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van financiële lease zorgvuldig af te wegen en te bepalen of deze vorm van financiering geschikt is voor jouw bedrijf en specifieke situatie. Als je overweegt om een financiële leaseovereenkomst aan te gaan, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat je de beste beslissing neemt voor jouw bedrijf.