Flexibel krediet

Flexibel krediet

Flexibel krediet: wat is het en hoe werkt het?

Flexibel krediet is een financieringsvorm die bedrijven de mogelijkheid biedt om op een flexibele manier geld op te nemen en af te lossen. In dit artikel leggen we uit wat flexibel krediet precies inhoudt, hoe het werkt en geven we een voorbeeld van een situatie waarin flexibel krediet gebruikt wordt.

Wat is flexibel krediet?

Flexibel krediet, ook wel doorlopend krediet genoemd, is een kredietvorm waarbij je als ondernemer een kredietlimiet krijgt toegewezen. Binnen deze limiet kun je naar eigen inzicht geld opnemen en aflossen. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag en niet over de gehele kredietlimiet. Dit maakt flexibel krediet een aantrekkelijke optie voor bedrijven die te maken hebben met wisselende inkomsten en uitgaven, zoals seizoensgebonden bedrijven of bedrijven die werken met projecten.

Hoe werkt flexibel krediet?

Wanneer je als ondernemer kiest voor flexibel krediet, krijg je een kredietlimiet toegewezen. Deze limiet is gebaseerd op jouw financiële situatie en de behoeften van jouw bedrijf. Binnen deze limiet kun je geld opnemen en aflossen wanneer je maar wilt. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag en niet over de gehele kredietlimiet. De rente is variabel en kan dus gedurende de looptijd van het krediet veranderen.

Flexibel krediet heeft geen vaste looptijd, wat betekent dat je het krediet kunt blijven gebruiken zolang je aan de voorwaarden voldoet en binnen de kredietlimiet blijft. Je kunt het krediet op elk moment volledig aflossen, zonder extra kosten.

Voorbeeld van flexibel krediet in de praktijk

Stel je voor dat je een bedrijf hebt dat gespecialiseerd is in het organiseren van evenementen. Je hebt te maken met wisselende inkomsten en uitgaven, afhankelijk van het aantal evenementen dat je organiseert en de kosten die hiermee gepaard gaan. Om deze fluctuaties op te vangen, besluit je om een flexibel krediet af te sluiten.

Na een financiële analyse krijg je een kredietlimiet van €50.000 toegewezen. Dit betekent dat je op elk moment tot €50.000 kunt opnemen om bijvoorbeeld materialen aan te schaffen, personeel in te huren of andere kosten te dekken. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk opneemt.

In een drukke maand neem je €30.000 op om extra personeel in te huren en materialen aan te schaffen. Je betaalt rente over dit bedrag. Na het evenement ontvang je betalingen van klanten en kun je een deel van het opgenomen bedrag aflossen. Je besluit om €20.000 af te lossen, waardoor je nog €10.000 open hebt staan. Over dit bedrag betaal je rente.

Doordat je flexibel krediet hebt, kun je eenvoudig inspelen op de wisselende inkomsten en uitgaven van jouw bedrijf. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk gebruikt en kunt op elk moment aflossen zonder extra kosten.

Conclusie

Flexibel krediet is een aantrekkelijke financieringsvorm voor bedrijven met wisselende inkomsten en uitgaven. Het stelt je in staat om op een flexibele manier geld op te nemen en af te lossen, zonder dat je rente betaalt over de gehele kredietlimiet. Hierdoor kun je als ondernemer eenvoudig inspelen op veranderende omstandigheden en je bedrijf succesvol laten groeien.