Garantiefonds

Garantiefonds

Garantiefonds: Wat is het en hoe werkt het?

Als ondernemer kan het soms lastig zijn om financiering te verkrijgen voor je bedrijf. Banken en andere financiële instellingen kunnen terughoudend zijn met het verstrekken van leningen, vooral als je bedrijf nog niet over voldoende zekerheden beschikt. In dit artikel leggen we uit wat een Garantiefonds is, hoe het werkt en hoe het jouw bedrijf kan helpen bij het verkrijgen van financiering.

Wat is een Garantiefonds?

Een Garantiefonds is een fonds dat garant staat voor (een deel van) de lening die een bedrijf aangaat. Het doel van een Garantiefonds is om het risico voor de kredietverstrekker te verlagen, waardoor het voor hen aantrekkelijker wordt om een lening te verstrekken aan bedrijven die anders misschien niet in aanmerking zouden komen voor financiering. Garantiefondsen kunnen zowel door de overheid als door private partijen worden opgezet en beheerd.

Hoe werkt een Garantiefonds?

Wanneer een bedrijf een lening aanvraagt bij een bank of andere financiële instelling, kan het Garantiefonds garant staan voor een deel van het geleende bedrag. Dit betekent dat als het bedrijf niet in staat is om de lening terug te betalen, het Garantiefonds het verschuldigde bedrag (of een deel daarvan) aan de kredietverstrekker zal terugbetalen. Hierdoor loopt de kredietverstrekker minder risico en zijn zij eerder geneigd om een lening te verstrekken.

Om in aanmerking te komen voor een garantstelling van een Garantiefonds, moet een bedrijf doorgaans aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden kunnen variëren per Garantiefonds, maar kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op de sector waarin het bedrijf actief is, de grootte van het bedrijf of de financiële gezondheid van het bedrijf.

Voorbeeld van het gebruik van een Garantiefonds

Stel, je hebt een innovatief bedrijf in de duurzame energie sector en je wilt een lening afsluiten om je productiecapaciteit uit te breiden. Je hebt echter nog niet voldoende zekerheden om een lening bij de bank te krijgen. In dit geval kan een Garantiefonds uitkomst bieden.

Je dient een aanvraag in bij een Garantiefonds dat zich richt op duurzame energieprojecten. Na beoordeling van je aanvraag en het voldoen aan de gestelde voorwaarden, besluit het Garantiefonds om garant te staan voor 50% van de lening die je nodig hebt. Met deze garantstelling op zak, benader je vervolgens een bank voor de financiering. Dankzij de garantstelling van het Garantiefonds is de bank bereid om je de lening te verstrekken, waardoor je de gewenste uitbreiding van je productiecapaciteit kunt realiseren.

Conclusie

Een Garantiefonds kan een waardevolle oplossing zijn voor bedrijven die moeite hebben om financiering te verkrijgen. Door garant te staan voor een deel van de lening, verlaagt het Garantiefonds het risico voor de kredietverstrekker en vergroot het de kans op het verkrijgen van een lening. Als ondernemer is het belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijkheden die Garantiefondsen bieden en te onderzoeken of jouw bedrijf in aanmerking komt voor een garantstelling.