Herfinanciering zakelijke lening

Herfinanciering zakelijke lening

Herfinanciering zakelijke lening: wat, waarom en hoe?

Als ondernemer kan het voorkomen dat je op zoek bent naar mogelijkheden om je huidige zakelijke lening te herfinancieren. In dit artikel bespreken we wat herfinanciering van een zakelijke lening inhoudt, waarom je hiervoor zou kiezen en hoe je dit proces het beste kunt aanpakken. We sluiten af met een praktijkvoorbeeld om het concept van herfinanciering verder te verduidelijken.

Wat is herfinanciering van een zakelijke lening?

Herfinanciering van een zakelijke lening houdt in dat je een nieuwe lening afsluit om een bestaande lening af te lossen. Dit kan bij dezelfde kredietverstrekker zijn, maar het is ook mogelijk om over te stappen naar een andere aanbieder. Het doel van herfinanciering is vaak om betere voorwaarden te krijgen, zoals een lagere rente, langere looptijd of meer flexibiliteit in aflossing.

Waarom kiezen voor herfinanciering?

Er zijn verschillende redenen waarom je als ondernemer zou kunnen kiezen voor herfinanciering van je zakelijke lening:

  • Verlagen van de rente: Als de rente op je huidige lening hoger is dan de huidige marktrente, kan het interessant zijn om te herfinancieren. Een lagere rente betekent lagere maandlasten en dus meer financiële ruimte voor je bedrijf.
  • Verlengen van de looptijd: Als je meer tijd nodig hebt om je lening af te lossen, kan herfinanciering een oplossing bieden. Door de looptijd te verlengen, worden je maandelijkse aflossingen lager en houd je meer geld over voor andere bedrijfsactiviteiten.
  • Consolideren van schulden: Heb je meerdere leningen bij verschillende kredietverstrekkers? Dan kan het zinvol zijn om deze samen te voegen tot één lening. Dit maakt je financiële situatie overzichtelijker en kan leiden tot lagere maandlasten.
  • Verbeteren van de leningsvoorwaarden: Misschien zijn er inmiddels betere leningsvoorwaarden beschikbaar, zoals meer flexibiliteit in aflossing of extra mogelijkheden voor tussentijdse opnames. Herfinanciering kan je helpen om hiervan te profiteren.

Hoe pak je herfinanciering aan?

Als je overweegt om je zakelijke lening te herfinancieren, volg dan deze stappen:

  1. Onderzoek de mogelijkheden: Vergelijk verschillende kredietverstrekkers en hun aanbod. Kijk niet alleen naar de rente, maar ook naar de voorwaarden en eventuele bijkomende kosten.
  2. Maak een financieel plan: Breng je huidige financiële situatie in kaart en maak een prognose voor de toekomst. Dit helpt je om te bepalen welke lening het beste bij je bedrijf past.
  3. Onderhandel met je huidige kredietverstrekker: Voordat je overstapt naar een andere aanbieder, is het verstandig om te onderhandelen met je huidige kredietverstrekker. Wellicht zijn zij bereid om je betere voorwaarden te bieden om je als klant te behouden.
  4. Dien een aanvraag in: Als je een geschikte kredietverstrekker hebt gevonden, dien je een aanvraag in voor herfinanciering. Zorg dat je alle benodigde documenten, zoals je financieel plan en bedrijfsgegevens, bij de hand hebt.
  5. Rond de herfinanciering af: Als je aanvraag is goedgekeurd, wordt je oude lening afgelost met de nieuwe lening. Vanaf dat moment gelden de voorwaarden van de nieuwe lening.

Praktijkvoorbeeld

Stel, je hebt een bedrijf dat drie jaar geleden een zakelijke lening van €100.000 heeft afgesloten met een rente van 6% en een looptijd van 5 jaar. Inmiddels zijn de marktrentes gedaald en kun je bij een andere kredietverstrekker een lening afsluiten met een rente van 4%. Bovendien biedt deze kredietverstrekker de mogelijkheid om tussentijds extra af te lossen zonder boete.

Door je huidige lening te herfinancieren, kun je profiteren van de lagere rente en bespaar je op je maandelijkse aflossingen. Daarnaast krijg je meer flexibiliteit in het aflossen van je lening, wat je bedrijf meer financiële ruimte geeft om te groeien.

In dit geval zou herfinanciering van je zakelijke lening een verstandige keuze kunnen zijn. Door de stappen te volgen die in dit artikel zijn beschreven, kun je het herfinancieringsproces soepel laten verlopen en je bedrijf helpen om financieel succesvol te zijn.