Hypotheek bedrijfspand

Hypotheek bedrijfspand

Hypotheek Bedrijfspand: Alles Wat Je Moet Weten

Als ondernemer kan het kopen van een bedrijfspand een belangrijke stap zijn in de groei van je bedrijf. Om dit te financieren, kun je een hypotheek bedrijfspand afsluiten. In dit artikel leggen we uit wat een hypotheek bedrijfspand is, welke factoren van invloed zijn op de financiering en geven we een voorbeeld van een situatie waarin een hypotheek bedrijfspand wordt gebruikt.

Wat is een hypotheek bedrijfspand?

Een hypotheek bedrijfspand is een lening die je afsluit om een bedrijfspand te kopen, verbouwen of herfinancieren. Het bedrijfspand dient hierbij als onderpand voor de lening. Dit betekent dat de bank of financier het pand kan verkopen als je de lening niet kunt terugbetalen. Een hypotheek bedrijfspand is vergelijkbaar met een hypotheek voor een woning, maar er zijn enkele belangrijke verschillen, zoals de rente, looptijd en aflossingsvormen.

Factoren die van invloed zijn op de financiering

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de financiering van een hypotheek bedrijfspand, zoals:

  • De waarde van het bedrijfspand: De waarde van het pand bepaalt voor een groot deel hoeveel je kunt lenen. Over het algemeen kun je tot 70% van de marktwaarde van het pand financieren met een hypotheek bedrijfspand.
  • De financiële situatie van je bedrijf: De bank of financier kijkt naar de financiële gezondheid van je bedrijf om te bepalen of je in staat bent om de lening terug te betalen. Hierbij wordt gekeken naar zaken als omzet, winstgevendheid en solvabiliteit.
  • De looptijd van de lening: De looptijd van een hypotheek bedrijfspand varieert meestal tussen de 10 en 25 jaar. Een langere looptijd betekent lagere maandlasten, maar ook meer rente die je in totaal betaalt.
  • De rente: De rente op een hypotheek bedrijfspand is over het algemeen hoger dan die op een hypotheek voor een woning. Dit komt doordat het risico voor de bank of financier groter is bij een bedrijfspand. De rente is afhankelijk van de marktrente en de risico-opslag die de bank of financier hanteert.

Voorbeeld: Hypotheek bedrijfspand in de praktijk

Stel, je hebt een succesvolle groothandel in bouwmaterialen en je wilt een nieuw bedrijfspand kopen om je voorraad en kantoorruimte uit te breiden. Het pand dat je op het oog hebt, heeft een marktwaarde van €1.000.000. Je wilt een hypotheek bedrijfspand afsluiten om de aankoop te financieren.

Na een grondige analyse van je bedrijfsfinanciën, besluit de bank dat je in aanmerking komt voor een hypotheek bedrijfspand. Ze bieden je een lening aan van 70% van de marktwaarde van het pand, wat neerkomt op €700.000. De rente bedraagt 4% en de looptijd van de lening is 20 jaar.

Met deze hypotheek bedrijfspand kun je het nieuwe pand kopen en je bedrijf verder laten groeien. Je maandelijkse aflossing bedraagt ongeveer €4.245, wat je kunt betalen vanuit de winst van je groothandel. Na 20 jaar heb je de volledige lening terugbetaald en is het bedrijfspand volledig van jou.

Conclusie

Een hypotheek bedrijfspand kan een goede oplossing zijn voor ondernemers die een bedrijfspand willen kopen, verbouwen of herfinancieren. Het is belangrijk om rekening te houden met de verschillende factoren die van invloed zijn op de financiering, zoals de waarde van het pand, de financiële situatie van je bedrijf, de looptijd van de lening en de rente. Door goed voorbereid te zijn en de juiste keuzes te maken, kun je met een hypotheek bedrijfspand je bedrijf verder laten groeien en succesvol zijn in je financiële reis.