Innovatiekrediet

Innovatiekrediet

Innovatiekrediet: Wat is het en hoe kan het jouw bedrijf helpen?

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar manieren om je bedrijf te laten groeien en te innoveren. Een van de manieren om dit te doen, is door gebruik te maken van financieringsmogelijkheden zoals het Innovatiekrediet. In dit artikel leggen we uit wat Innovatiekrediet is, hoe het werkt en hoe het jouw bedrijf kan helpen bij het realiseren van innovatieve projecten.

Wat is Innovatiekrediet?

Innovatiekrediet is een financieringsinstrument van de Nederlandse overheid, specifiek bedoeld voor het ondersteunen van bedrijven bij het ontwikkelen van nieuwe producten, processen of diensten. Het doel van Innovatiekrediet is om bedrijven te helpen bij het overbruggen van de zogenaamde ‘financieringskloof’ die vaak ontstaat bij innovatieve projecten. Dit komt doordat banken en investeerders terughoudend kunnen zijn bij het financieren van risicovolle en onzekere projecten.

Hoe werkt Innovatiekrediet?

Innovatiekrediet wordt verstrekt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en is bedoeld voor bedrijven die gevestigd zijn in Nederland. Het krediet wordt verstrekt in de vorm van een lening, waarbij de overheid een deel van het financiële risico op zich neemt. Hierdoor wordt het voor bedrijven makkelijker om financiering te verkrijgen voor hun innovatieve projecten.

Om in aanmerking te komen voor Innovatiekrediet, moet je als ondernemer aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je project technisch en commercieel haalbaar zijn, en moet het bijdragen aan de economische groei van Nederland. Daarnaast moet je als ondernemer in staat zijn om minimaal 50% van de projectkosten zelf te financieren.

Voorbeeld: Innovatiekrediet in de praktijk

Stel, je hebt een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van duurzame verpakkingsmaterialen. Je hebt een innovatief idee voor een nieuw type verpakking dat volledig biologisch afbreekbaar is en een positieve impact heeft op het milieu. Echter, de ontwikkeling van dit nieuwe product vereist een aanzienlijke investering in onderzoek en ontwikkeling, en je hebt moeite om voldoende financiering te verkrijgen bij traditionele financiers zoals banken en investeerders.

In dit geval kan Innovatiekrediet een uitkomst bieden. Je dient een aanvraag in bij de RVO, waarin je uitlegt wat je project inhoudt, wat de verwachte kosten zijn en hoe het bijdraagt aan de economische groei van Nederland. Na een positieve beoordeling van je aanvraag, ontvang je een lening van de RVO die je helpt bij het financieren van je innovatieve project.

Met behulp van het Innovatiekrediet kun je jouw idee voor een duurzame verpakking verder ontwikkelen en uiteindelijk op de markt brengen. Hierdoor draag je bij aan een beter milieu en stimuleer je de economische groei van Nederland.

Conclusie

Innovatiekrediet is een waardevol financieringsinstrument voor bedrijven die zich bezighouden met het ontwikkelen van nieuwe producten, processen of diensten. Door het financiële risico te delen met de overheid, wordt het voor ondernemers makkelijker om financiering te verkrijgen voor hun innovatieve projecten. Als je denkt dat Innovatiekrediet een goede optie is voor jouw bedrijf, neem dan contact op met de RVO om de mogelijkheden te bespreken.