Investeringsstrategie

Investeringsstrategie

Investeringsstrategie: Wat is het en hoe stel je er een op?

Als ondernemer is het belangrijk om een duidelijke investeringsstrategie te hebben. Dit helpt je om gefocust te blijven op je doelen en om verstandige beslissingen te nemen met betrekking tot het investeren van je financiële middelen. In dit artikel bespreken we wat een investeringsstrategie is, waarom het belangrijk is en hoe je er een kunt opstellen. We sluiten af met een voorbeeld van een investeringsstrategie in de praktijk.

Wat is een investeringsstrategie?

Een investeringsstrategie is een plan dat je helpt bij het nemen van beslissingen over het investeren van je financiële middelen. Het omvat het identificeren van je doelen, het bepalen van je risicotolerantie en het kiezen van de juiste investeringen om je doelen te bereiken. Een goede investeringsstrategie helpt je om je financiële middelen op een verstandige manier te beheren en om je bedrijf op de lange termijn te laten groeien.

Waarom is een investeringsstrategie belangrijk?

Een investeringsstrategie is belangrijk om de volgende redenen:

 • Het helpt je om gefocust te blijven op je doelen en om verstandige beslissingen te nemen met betrekking tot het investeren van je financiële middelen.
 • Het helpt je om je risico’s te beheren en om je investeringen te spreiden.
 • Het helpt je om je financiële middelen op een verstandige manier te beheren en om je bedrijf op de lange termijn te laten groeien.

Hoe stel je een investeringsstrategie op?

Om een investeringsstrategie op te stellen, volg je de volgende stappen:

 1. Identificeer je doelen: Bepaal wat je wilt bereiken met je investeringen. Dit kunnen bijvoorbeeld doelen zijn zoals het vergroten van je marktaandeel, het verbeteren van je productaanbod of het verhogen van je winstgevendheid.
 2. Bepaal je risicotolerantie: Beslis hoeveel risico je bereid bent te nemen met je investeringen. Dit is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en de financiële situatie van je bedrijf.
 3. Kies de juiste investeringen: Selecteer de investeringen die passen bij je doelen en risicotolerantie. Dit kunnen bijvoorbeeld aandelen, obligaties, vastgoed of andere investeringsmogelijkheden zijn.
 4. Monitor en evalueer je investeringen: Houd je investeringen in de gaten en evalueer regelmatig of ze nog steeds passen bij je doelen en risicotolerantie. Pas je strategie indien nodig aan.

Voorbeeld van een investeringsstrategie in de praktijk

Stel je voor dat je een ondernemer bent die een groothandel in biologische voedingsmiddelen runt. Je wilt je bedrijf laten groeien en je winstgevendheid verhogen. Je besluit om een investeringsstrategie op te stellen om je te helpen bij het nemen van verstandige beslissingen met betrekking tot het investeren van je financiële middelen.

Je identificeert de volgende doelen:

 • Uitbreiden naar nieuwe markten
 • Verbeteren van je productaanbod
 • Verhogen van je winstgevendheid

Je bepaalt dat je een gematigde risicotolerantie hebt en besluit om je investeringen te spreiden over verschillende soorten investeringen, zoals aandelen, obligaties en vastgoed. Je kiest voor investeringen die passen bij je doelen en risicotolerantie, zoals:

 • Aandelen in bedrijven die actief zijn in de biologische voedingsindustrie
 • Obligaties uitgegeven door bedrijven met een sterke financiële positie
 • Vastgoed in gebieden met een groeiende vraag naar biologische voedingsmiddelen

Je monitort en evalueert je investeringen regelmatig om ervoor te zorgen dat ze nog steeds passen bij je doelen en risicotolerantie. Indien nodig, pas je je strategie aan om je bedrijf op de lange termijn te laten groeien en je winstgevendheid te verhogen.

Door het opstellen en volgen van een investeringsstrategie, ben je beter in staat om verstandige beslissingen te nemen met betrekking tot het investeren van je financiële middelen en om je bedrijf op de lange termijn te laten groeien.