Kredietlijn

Kredietlijn

Kredietlijn: Wat is het en hoe werkt het?

Als ondernemer kan het soms nodig zijn om extra financiële middelen aan te trekken om je bedrijf te laten groeien, investeringen te doen of tijdelijke liquiditeitsproblemen op te lossen. Een kredietlijn kan in dergelijke situaties een uitkomst bieden. In dit artikel leggen we uit wat een kredietlijn is, hoe het werkt en geven we een voorbeeld van hoe een kredietlijn gebruikt kan worden.

Wat is een kredietlijn?

Een kredietlijn, ook wel rekening-courantkrediet of zakelijk krediet genoemd, is een flexibele financieringsvorm waarbij je als ondernemer tot een bepaald bedrag (de kredietlimiet) mag lenen van een financiële instelling, zoals een bank. Je kunt binnen deze limiet naar eigen inzicht geld opnemen en aflossen, zonder dat je vooraf hoeft aan te geven waarvoor je het geld gaat gebruiken. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag en niet over de gehele kredietlimiet.

Hoe werkt een kredietlijn?

Een kredietlijn werkt als volgt:

  1. Je vraagt bij een financiële instelling een kredietlijn aan met een bepaalde kredietlimiet. Deze limiet is gebaseerd op je financiële situatie, zoals je omzet, winst en balans.
  2. Na goedkeuring van je aanvraag krijg je toegang tot de kredietlijn. Je kunt nu geld opnemen en aflossen binnen de afgesproken kredietlimiet.
  3. Je betaalt rente over het opgenomen bedrag. De rente is vaak variabel en wordt periodiek (bijvoorbeeld maandelijks) berekend.
  4. Je kunt de kredietlijn blijven gebruiken zolang je binnen de kredietlimiet blijft en aan de voorwaarden van de financiële instelling voldoet.

Voorbeeld van het gebruik van een kredietlijn

Stel, je hebt een groothandel in bouwmaterialen en je hebt een kredietlijn van €50.000 afgesloten bij je bank. Je hebt momenteel €20.000 nodig om extra voorraad in te kopen voor een grote order die je binnenkort verwacht. Je neemt dit bedrag op van je kredietlijn en je kredietlimiet wordt tijdelijk verlaagd naar €30.000.

Na een maand verkoop je de extra voorraad en ontvang je €25.000 van je klant. Je besluit om €20.000 af te lossen op je kredietlijn, waardoor je kredietlimiet weer terug gaat naar €50.000. Over de periode dat je het bedrag van €20.000 hebt opgenomen, betaal je rente. Stel dat de rente 5% op jaarbasis is, dan betaal je over één maand ongeveer €83 aan rente (€20.000 x 5% / 12 maanden).

Conclusie

Een kredietlijn is een flexibele financieringsvorm die ondernemers in staat stelt om op korte termijn extra financiële middelen aan te trekken. Het biedt de mogelijkheid om geld op te nemen en af te lossen binnen een afgesproken kredietlimiet, zonder dat je vooraf hoeft aan te geven waarvoor je het geld gaat gebruiken. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag en niet over de gehele kredietlimiet. Een kredietlijn kan een uitkomst bieden voor ondernemers die te maken hebben met fluctuerende inkomsten en uitgaven, zoals seizoensgebonden bedrijven of bedrijven met een wisselende orderportefeuille.