Kredietscore

Kredietscore

Kredietscore: Wat is het en hoe wordt het gebruikt?

Als ondernemer is het belangrijk om te begrijpen wat een kredietscore is en hoe deze wordt gebruikt door financiële instellingen bij het beoordelen van kredietaanvragen. In dit artikel zullen we de basisprincipes van kredietscores uitleggen, hoe ze worden berekend en hoe je ze kunt gebruiken om je kansen op het verkrijgen van zakelijke financiering te vergroten.

Wat is een kredietscore?

Een kredietscore is een numerieke waarde die de kredietwaardigheid van een individu of bedrijf weergeeft. Het is een belangrijke factor die door financiële instellingen wordt gebruikt om te bepalen of ze bereid zijn om een lening of krediet te verstrekken aan een aanvrager. Een hoge kredietscore geeft aan dat de aanvrager een laag risico vormt, terwijl een lage score aangeeft dat er een groter risico is dat de aanvrager zijn financiële verplichtingen niet zal nakomen.

Hoe wordt een kredietscore berekend?

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de berekening van een kredietscore, waaronder:

  • Betalingsgeschiedenis: Hoe consistent en tijdig zijn betalingen aan schuldeisers geweest in het verleden?
  • Schuldenlast: Hoeveel schuld heeft de aanvrager in verhouding tot zijn beschikbare krediet?
  • Kredietgeschiedenis: Hoe lang heeft de aanvrager al krediet en wat is de gemiddelde leeftijd van zijn kredietrekeningen?
  • Nieuw krediet: Hoeveel nieuwe kredietrekeningen heeft de aanvrager onlangs geopend en hoeveel kredietaanvragen heeft hij gedaan?
  • Soorten krediet: Welke mix van kredietsoorten heeft de aanvrager (bijv. hypotheken, autoleningen, creditcards)?

Deze factoren worden gewogen en gecombineerd om een totale kredietscore te berekenen. Er zijn verschillende kredietscoremodellen, maar de meest gebruikte is de FICO-score, die varieert van 300 (zeer slecht) tot 850 (uitstekend).

Voorbeeld: Hoe een kredietscore wordt gebruikt bij het aanvragen van een zakelijke lening

Laten we een voorbeeld bekijken van hoe een kredietscore kan worden gebruikt bij het aanvragen van een zakelijke lening. Stel dat je een ondernemer bent die op zoek is naar een lening van €50.000 om je bedrijf uit te breiden. Je kredietscore is 720, wat als een goede score wordt beschouwd.

Wanneer je een lening aanvraagt, zal de kredietverstrekker je kredietscore en andere financiële gegevens beoordelen om te bepalen of je in aanmerking komt voor de lening en tegen welke voorwaarden. Met een kredietscore van 720 is de kans groot dat je in aanmerking komt voor de lening, omdat je als een relatief laag risico wordt beschouwd.

De kredietverstrekker kan echter ook andere factoren in overweging nemen, zoals je bedrijfsinkomsten, cashflow en schuldenlast. Als je bedrijf bijvoorbeeld onvoldoende inkomsten heeft om de maandelijkse aflossingen van de lening te dekken, kan de kredietverstrekker je aanvraag alsnog afwijzen, ondanks je goede kredietscore.

Conclusie

Een goede kredietscore is essentieel voor het verkrijgen van zakelijke financiering, maar het is slechts één factor die kredietverstrekkers in overweging nemen bij het beoordelen van je aanvraag. Door je kredietscore te begrijpen en te werken aan het verbeteren ervan, vergroot je je kansen op het verkrijgen van de financiering die je nodig hebt om je bedrijf te laten groeien en succesvol te zijn.

Als je meer wilt weten over zakelijke financiering en hoe je je kansen op het verkrijgen van een lening kunt vergroten, bezoek dan ons platform Financiering.nl voor meer informatie en advies.