Laag risico investering

Laag risico investering

Laag risico investering: Wat is het en hoe werkt het?

Laag risico investeringen zijn beleggingen die een relatief laag risico met zich meebrengen in vergelijking met andere investeringen. Dit betekent dat de kans op verlies van het geïnvesteerde kapitaal kleiner is, maar het betekent ook dat het rendement op deze investeringen vaak lager is dan bij investeringen met een hoger risico. In dit artikel bespreken we wat laag risico investeringen zijn, hoe ze werken en geven we een voorbeeld van een laag risico investering.

Wat zijn laag risico investeringen?

Laag risico investeringen zijn beleggingen die een lager risico op verlies van kapitaal met zich meebrengen. Dit betekent dat de kans op verlies van het geïnvesteerde bedrag kleiner is dan bij investeringen met een hoger risico. Laag risico investeringen zijn vaak aantrekkelijk voor beleggers die hun kapitaal willen beschermen en een stabiel rendement willen behalen.

Hoe werken laag risico investeringen?

Laag risico investeringen werken door het spreiden van het risico over verschillende beleggingen. Dit betekent dat het risico op verlies van kapitaal wordt verminderd door het investeren in verschillende soorten beleggingen, zoals obligaties, aandelen, vastgoed en cash. Door het spreiden van het risico, is de kans op verlies van het geïnvesteerde bedrag kleiner en wordt het rendement stabieler.

Voorbeeld van een laag risico investering

Stel, je hebt €10.000 beschikbaar om te investeren en je wilt een laag risico investering doen. Je besluit om je geld te spreiden over verschillende soorten beleggingen om het risico te verminderen. Je investeert €4.000 in obligaties, €3.000 in aandelen, €2.000 in vastgoed en houdt €1.000 in cash aan.

Na een jaar zijn de obligaties met 3% gestegen, de aandelen met 5%, het vastgoed met 2% en de cash heeft geen rendement opgeleverd. De totale waarde van je investering is nu €10.300, wat een rendement van 3% betekent. Hoewel dit rendement lager is dan wat je zou kunnen behalen met een investering met een hoger risico, is het risico op verlies van je kapitaal ook aanzienlijk lager.

Conclusie

Laag risico investeringen zijn een aantrekkelijke optie voor beleggers die hun kapitaal willen beschermen en een stabiel rendement willen behalen. Door het spreiden van het risico over verschillende soorten beleggingen, wordt het risico op verlies van het geïnvesteerde bedrag verminderd en wordt het rendement stabieler. Hoewel het rendement op laag risico investeringen vaak lager is dan bij investeringen met een hoger risico, bieden ze een grotere mate van zekerheid en bescherming voor het geïnvesteerde kapitaal.