Lening voor MKB

Lening voor MKB

Lening voor MKB: Alles wat je moet weten

Als ondernemer in het midden- en kleinbedrijf (MKB) kan het soms nodig zijn om extra financiële middelen aan te trekken om je bedrijf te laten groeien, investeringen te doen of tijdelijke liquiditeitsproblemen op te lossen. Een lening voor MKB kan dan uitkomst bieden. In dit artikel bespreken we wat een MKB-lening is, welke opties er zijn en hoe je een lening voor je bedrijf kunt aanvragen.

Wat is een MKB-lening?

Een MKB-lening is een zakelijke lening die specifiek bedoeld is voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Deze leningen kunnen worden verstrekt door banken, maar ook door alternatieve financiers zoals kredietunies, crowdfundingplatforms en online kredietverstrekkers. De voorwaarden, rentetarieven en looptijden van een MKB-lening kunnen variëren, afhankelijk van de aanbieder en de specifieke situatie van je bedrijf.

Soorten leningen voor MKB

Er zijn verschillende soorten leningen beschikbaar voor MKB-ondernemers. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende opties:

  • Banklening: Een traditionele banklening is vaak de eerste optie waar ondernemers aan denken. Banken bieden verschillende soorten zakelijke leningen aan, zoals een rekening-courantkrediet, een investeringskrediet of een bedrijfshypotheek. Bankleningen hebben over het algemeen lagere rentetarieven, maar de aanvraagprocedure kan langdurig en complex zijn.
  • Online kredietverstrekkers: Er zijn steeds meer online kredietverstrekkers die zich richten op het verstrekken van leningen aan MKB-ondernemers. Deze partijen bieden vaak snellere en eenvoudigere aanvraagprocedures dan banken, maar kunnen hogere rentetarieven hanteren.
  • Crowdfunding: Crowdfunding is een manier om financiering op te halen bij een grote groep investeerders, vaak via een online platform. Dit kan in de vorm van een lening, maar ook in ruil voor aandelen of een andere vorm van beloning. Crowdfunding kan een goede optie zijn voor ondernemers die moeite hebben om een lening te krijgen bij een bank of die hun netwerk willen betrekken bij de financiering van hun bedrijf.
  • Kredietunie: Een kredietunie is een coöperatieve vereniging van ondernemers die elkaar financieel ondersteunen. Leden van een kredietunie kunnen geld lenen uit de gezamenlijke kas, vaak tegen gunstige voorwaarden en met persoonlijke begeleiding.

Hoe vraag je een MKB-lening aan?

De aanvraagprocedure voor een MKB-lening verschilt per aanbieder, maar over het algemeen zul je de volgende stappen moeten doorlopen:

  1. Oriënteer je op de verschillende aanbieders: Vergelijk de voorwaarden, rentetarieven en looptijden van verschillende aanbieders om de beste optie voor jouw bedrijf te vinden.
  2. Stel een financieringsplan op: Maak een duidelijk plan waarin je uitlegt waarom je de lening nodig hebt, hoeveel je wilt lenen en hoe je het geld gaat terugbetalen. Dit plan is belangrijk om aanbieders ervan te overtuigen dat je een betrouwbare partij bent om geld aan te lenen.
  3. Dien je aanvraag in: Vul het aanvraagformulier in en voeg de benodigde documenten toe, zoals je financieringsplan, jaarrekeningen en eventuele andere relevante informatie.
  4. Wacht op goedkeuring: De aanbieder zal je aanvraag beoordelen en je laten weten of je in aanmerking komt voor een lening. Dit kan enkele dagen tot enkele weken duren, afhankelijk van de aanbieder.
  5. Sluit de lening af: Als je aanvraag is goedgekeurd, kun je de lening afsluiten en het geld ontvangen. Zorg ervoor dat je de voorwaarden goed begrijpt en houd je aan de afgesproken betalingstermijnen.

Voorbeeld: Lening voor MKB in de praktijk

Stel, je hebt een succesvolle bakkerij en wilt uitbreiden met een nieuwe vestiging. Je hebt €100.000 nodig om de nieuwe locatie te verbouwen en in te richten. Je besluit een MKB-lening aan te vragen bij een online kredietverstrekker, omdat je snel over het geld wilt beschikken en de aanvraagprocedure eenvoudig is.

Je stelt een financieringsplan op waarin je uitlegt waarom je de lening nodig hebt, hoeveel je wilt lenen en hoe je het geld gaat terugbetalen. Je voegt ook je jaarrekeningen en andere relevante documenten toe aan je aanvraag.

De kredietverstrekker beoordeelt je aanvraag en keurt deze goed. Je ontvangt een lening van €100.000 met een looptijd van 5 jaar en een rentepercentage van 6%. Je betaalt maandelijks €1.937,26 terug en na 5 jaar heb je in totaal €116.235,60 terugbetaald, inclusief rente.

Met de lening kun je de nieuwe vestiging van je bakkerij openen en je bedrijf verder laten groeien.

Conclusie

Een lening voor MKB kan een uitstekende manier zijn om je bedrijf te laten groeien, investeringen te doen of tijdelijke liquiditeitsproblemen op te lossen. Er zijn verschillende soorten leningen beschikbaar, zoals bankleningen, online kredietverstrekkers, crowdfunding en kredietunies. Door je goed te oriënteren op de verschillende aanbieders en een solide financieringsplan op te stellen, vergroot je de kans op een succesvolle aanvraag en kun je je bedrijf naar een hoger niveau tillen.