Lineaire lening

Lineaire lening

Lineaire lening: wat is het en hoe werkt het?

Een lineaire lening is een vorm van financiering waarbij de aflossing gelijkmatig over de looptijd van de lening wordt verdeeld. Dit betekent dat je elke maand een vast bedrag aflost, waardoor de totale schuld sneller afneemt dan bij andere leenvormen. In dit artikel leggen we uit wat een lineaire lening is, hoe het werkt en geven we een voorbeeld van een situatie waarin een lineaire lening gebruikt wordt.

Wat is een lineaire lening?

Een lineaire lening is een lening waarbij je elke maand een vast bedrag aflost. Dit betekent dat de totale schuld sneller afneemt dan bij andere leenvormen, zoals een annuïteitenlening. Bij een lineaire lening betaal je rente over het nog openstaande bedrag, waardoor de rentelasten in de loop van de tijd afnemen. Hierdoor zijn de totale kosten van een lineaire lening vaak lager dan bij andere leenvormen.

Hoe werkt een lineaire lening?

Bij een lineaire lening los je elke maand een vast bedrag af. Dit bedrag wordt berekend door het totale leenbedrag te delen door het aantal maanden van de looptijd. De rente die je betaalt, wordt berekend over het nog openstaande bedrag. Omdat je elke maand een deel van de lening aflost, wordt het openstaande bedrag steeds kleiner en daarmee ook de rentelasten. Hierdoor betaal je in het begin van de looptijd relatief veel rente, maar dit bedrag neemt in de loop van de tijd af.

Voorbeeld van een lineaire lening

Stel, je wilt een bedrijfspand kopen en hebt hiervoor een lening van €100.000 nodig. Je kiest voor een lineaire lening met een looptijd van 10 jaar (120 maanden) en een rentepercentage van 4%. Hoe ziet de aflossing en rentebetaling er dan uit?

De aflossing per maand bereken je door het totale leenbedrag (€100.000) te delen door het aantal maanden van de looptijd (120 maanden). Dit komt neer op een aflossing van €833,33 per maand.

In de eerste maand betaal je rente over het volledige leenbedrag van €100.000. De rente bedraagt dan 4% van €100.000, wat neerkomt op €4.000 per jaar of €333,33 per maand. In de eerste maand betaal je dus in totaal €1.166,66 (€833,33 aflossing + €333,33 rente).

In de tweede maand is het openstaande bedrag gedaald naar €99.166,67 (€100.000 – €833,33). De rente die je deze maand betaalt, is 4% van €99.166,67, wat neerkomt op €3.972 per jaar of €331 per maand. In de tweede maand betaal je dus in totaal €1.164,33 (€833,33 aflossing + €331 rente).

Zo gaat het door gedurende de looptijd van de lening. Elke maand los je een vast bedrag af en betaal je rente over het nog openstaande bedrag. Aan het einde van de looptijd heb je de volledige lening afgelost en zijn de totale kosten lager dan bij andere leenvormen.

Conclusie

Een lineaire lening is een financieringsvorm waarbij je elke maand een vast bedrag aflost en rente betaalt over het nog openstaande bedrag. Hierdoor nemen de rentelasten in de loop van de tijd af en zijn de totale kosten vaak lager dan bij andere leenvormen. Een lineaire lening kan een goede optie zijn voor bedrijven die op zoek zijn naar een financiering met lagere totale kosten en een snellere aflossing.