Management buyout

Management buyout

Management Buyout: Wat is het en hoe werkt het?

Een management buyout (MBO) is een vorm van bedrijfsovername waarbij het zittende managementteam van een onderneming de aandelen van de huidige eigenaren overneemt. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn voor zowel de verkopende partij als het managementteam, omdat het de continuïteit van het bedrijf waarborgt en het management de kans geeft om hun visie en strategie verder te ontwikkelen. In dit artikel bespreken we wat een management buyout is, hoe het werkt en geven we een voorbeeld van een succesvolle MBO.

Wat is een Management Buyout (MBO)?

Een management buyout is een transactie waarbij het managementteam van een bedrijf de aandelen van de huidige eigenaren overneemt. Dit kan gebeuren wanneer de huidige eigenaren willen verkopen, bijvoorbeeld vanwege pensionering, of wanneer het bedrijf onderdeel is van een grotere organisatie die besluit om zich te concentreren op hun kernactiviteiten en het bedrijf wil afstoten.

De voordelen van een MBO zijn onder andere:

  • Het behoud van de continuïteit van het bedrijf, aangezien het managementteam al bekend is met de onderneming en haar activiteiten.
  • De mogelijkheid voor het management om hun visie en strategie verder te ontwikkelen en te profiteren van de groei van het bedrijf.
  • Een soepeler overgangsproces, aangezien het managementteam al bekend is met de bedrijfsvoering en de werknemers.

Hoe werkt een Management Buyout?

Een management buyout kan op verschillende manieren worden gefinancierd, afhankelijk van de specifieke situatie en de financiële middelen van het managementteam. Enkele veelvoorkomende financieringsmethoden zijn:

  1. Eigen vermogen: Het managementteam kan hun eigen vermogen inbrengen om een deel van de overname te financieren.
  2. Bankfinanciering: Het managementteam kan een lening afsluiten bij een bank om de overname te financieren. Dit kan in de vorm van een termijnlening of een kredietfaciliteit zijn.
  3. Mezzaninefinanciering: Dit is een hybride vorm van financiering die kenmerken heeft van zowel eigen vermogen als vreemd vermogen. Mezzaninefinanciering kan worden gebruikt om het gat tussen het eigen vermogen en de bankfinanciering te overbruggen.
  4. Verkopersfinanciering: In sommige gevallen kan de verkopende partij ermee instemmen om een deel van de koopprijs uit te stellen en in termijnen te ontvangen. Dit kan het managementteam helpen om de overname te financieren.

Het is belangrijk voor het managementteam om een solide financieringsplan op te stellen en te zorgen voor voldoende financiering om de overname succesvol te voltooien.

Voorbeeld van een succesvolle Management Buyout

Laten we een voorbeeld bekijken van een succesvolle management buyout. Stel je voor dat je deel uitmaakt van het managementteam van een middelgrote productieonderneming. De huidige eigenaren zijn van plan om met pensioen te gaan en willen het bedrijf verkopen. Jullie, als managementteam, zien potentieel in het bedrijf en willen het overnemen om de groei en ontwikkeling voort te zetten.

Na het onderhandelen over de overnameprijs, stellen jullie een financieringsplan op dat bestaat uit de volgende componenten:

  • Eigen vermogen: Elk lid van het managementteam draagt een deel van hun eigen vermogen bij om de overname te financieren.
  • Bankfinanciering: Jullie sluiten een lening af bij een bank om het grootste deel van de overname te financieren.
  • Verkopersfinanciering: De huidige eigenaren stemmen ermee in om een deel van de koopprijs uit te stellen en in termijnen te ontvangen, waardoor jullie de overname kunnen voltooien.

Na de succesvolle afronding van de management buyout, zetten jullie je in om het bedrijf verder te laten groeien en te ontwikkelen, wat uiteindelijk leidt tot een hogere waarde en een groter marktaandeel.

Conclusie

Een management buyout kan een aantrekkelijke optie zijn voor zowel de verkopende partij als het managementteam. Het zorgt voor continuïteit van het bedrijf en biedt het management de kans om hun visie en strategie verder te ontwikkelen. Het is belangrijk om een solide financieringsplan op te stellen en te zorgen voor voldoende financiering om de overname succesvol te voltooien. Als je overweegt om een management buyout uit te voeren, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen om je te begeleiden bij het proces en ervoor te zorgen dat je de beste beslissingen neemt voor jouw specifieke situatie.