Mezzanine financiering

Mezzanine financiering

Mezzanine financiering: Wat is het en hoe werkt het?

Mezzanine financiering is een vorm van zakelijke financiering die zich bevindt tussen eigen vermogen en vreemd vermogen. Het is een flexibele financieringsoplossing die bedrijven helpt om hun kapitaalstructuur te optimaliseren en groei te realiseren. In dit artikel zullen we de basisprincipes van mezzanine financiering bespreken, de voordelen ervan, en een voorbeeld geven van hoe het in de praktijk kan worden toegepast.

Wat is mezzanine financiering?

Mezzanine financiering is een hybride vorm van financiering die kenmerken heeft van zowel eigen vermogen als vreemd vermogen. Het wordt vaak gebruikt als aanvullende financiering voor bedrijven die al een basis van eigen vermogen en vreemd vermogen hebben, maar die extra kapitaal nodig hebben om hun groeiplannen te realiseren. Mezzanine financiering kan bestaan uit achtergestelde leningen, converteerbare obligaties of preferente aandelen.

Voordelen van mezzanine financiering

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van mezzanine financiering voor bedrijven, waaronder:

  • Flexibiliteit: Mezzanine financiering biedt bedrijven de mogelijkheid om hun kapitaalstructuur te optimaliseren en de juiste balans te vinden tussen eigen vermogen en vreemd vermogen.
  • Groeikapitaal: Het stelt bedrijven in staat om extra kapitaal aan te trekken om hun groeiplannen te financieren, zonder dat ze hun bestaande aandeelhouders hoeven te verwateren.
  • Risicodeling: Mezzanine financiers delen het risico met de onderneming, waardoor de onderneming minder afhankelijk is van traditionele bankfinanciering.
  • Financiële hefboomwerking: Door gebruik te maken van mezzanine financiering kunnen bedrijven hun rendement op eigen vermogen verhogen, wat kan leiden tot een hogere waardering van het bedrijf.

Voorbeeld van mezzanine financiering in de praktijk

Laten we een voorbeeld bekijken van hoe mezzanine financiering kan worden toegepast in de praktijk. Stel je een groeiend technologiebedrijf voor, TechCo, dat €10 miljoen aan kapitaal nodig heeft om een nieuwe productlijn te ontwikkelen en te lanceren. TechCo heeft al €5 miljoen aan eigen vermogen en €3 miljoen aan bankleningen, maar heeft nog steeds €2 miljoen aan extra kapitaal nodig om zijn groeiplannen te financieren.

TechCo besluit om mezzanine financiering te verkennen als een manier om het benodigde kapitaal aan te trekken. Na onderhandelingen met verschillende mezzanine financiers, sluit TechCo een deal met een mezzanine financier die bereid is om een achtergestelde lening van €2 miljoen te verstrekken tegen een rentepercentage van 12% per jaar. Deze lening heeft een looptijd van 5 jaar en bevat een optie voor TechCo om de lening na 3 jaar om te zetten in preferente aandelen tegen een vooraf overeengekomen waardering.

Door gebruik te maken van mezzanine financiering, is TechCo in staat om het benodigde kapitaal aan te trekken om zijn groeiplannen te financieren, zonder dat het zijn bestaande aandeelhouders hoeft te verwateren. Bovendien biedt de mezzanine financiering TechCo de flexibiliteit om de lening om te zetten in eigen vermogen als het bedrijf succesvol is in het realiseren van zijn groeiplannen en het verhogen van zijn waardering.

Conclusie

Mezzanine financiering is een waardevolle financieringsoptie voor bedrijven die op zoek zijn naar flexibiliteit en groeikapitaal. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om hun kapitaalstructuur te optimaliseren en de juiste balans te vinden tussen eigen vermogen en vreemd vermogen. Door gebruik te maken van mezzanine financiering kunnen bedrijven hun groeiplannen financieren en hun rendement op eigen vermogen verhogen, wat kan leiden tot een hogere waardering van het bedrijf.