Overnamefinanciering

Overnamefinanciering

Overnamefinanciering: Wat is het en hoe werkt het?

Overnamefinanciering is een vorm van zakelijke financiering die specifiek gericht is op het financieren van de overname van een bedrijf. Dit kan zowel een volledige overname zijn, waarbij alle aandelen van het bedrijf worden gekocht, als een gedeeltelijke overname, waarbij een deel van de aandelen wordt verworven. In dit artikel bespreken we wat overnamefinanciering inhoudt, welke financieringsopties er zijn en hoe je een succesvolle overnamefinanciering kunt realiseren.

Waarom overnamefinanciering?

Er zijn verschillende redenen waarom een bedrijf een overnamefinanciering zou willen aangaan. Enkele veelvoorkomende redenen zijn:

 • Uitbreiding van het bedrijf door het toevoegen van nieuwe producten, diensten of markten;
 • Versterking van de concurrentiepositie door het verwerven van een concurrent;
 • Realiseren van synergievoordelen, zoals kostenbesparingen of verhoogde efficiëntie;
 • Opvolging van het huidige management of de eigenaar van het over te nemen bedrijf.

Financieringsopties voor overnamefinanciering

Er zijn verschillende financieringsopties beschikbaar voor overnamefinanciering. Enkele veelvoorkomende opties zijn:

 1. Banklening: Een traditionele banklening is vaak de eerste optie waar ondernemers aan denken bij overnamefinanciering. Banken kunnen zowel kortlopende als langlopende leningen verstrekken, afhankelijk van de behoeften van het bedrijf en de overnamesom.
 2. Private equity: Private equity-investeerders kunnen kapitaal verstrekken in ruil voor aandelen in het bedrijf. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn voor bedrijven die op zoek zijn naar een meer betrokken investeerder die kan helpen bij het realiseren van groei en waardecreatie na de overname.
 3. Mezzaninefinanciering: Mezzaninefinanciering is een hybride vorm van financiering die kenmerken heeft van zowel eigen vermogen als vreemd vermogen. Het wordt vaak gebruikt als aanvulling op een banklening om de totale financieringsbehoefte te dekken.
 4. Verkopersfinanciering: Bij verkopersfinanciering verstrekt de verkoper van het over te nemen bedrijf een lening aan de koper. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn als de verkoper vertrouwen heeft in de toekomstige prestaties van het bedrijf en bereid is om een deel van het risico te dragen.

Voorbeeld van overnamefinanciering

Stel je voor dat je als ondernemer een succesvolle groothandel in bouwmaterialen runt en je wilt een concurrent overnemen om je marktaandeel te vergroten en synergievoordelen te realiseren. De overnamesom bedraagt €2 miljoen. Je besluit om een overnamefinanciering aan te gaan om de overname te financieren. Na het onderzoeken van de verschillende financieringsopties, kies je voor de volgende financieringsstructuur:

 • Banklening: €1,2 miljoen (60% van de overnamesom)
 • Private equity: €600.000 (30% van de overnamesom)
 • Verkopersfinanciering: €200.000 (10% van de overnamesom)

Met deze financieringsstructuur kun je de overname realiseren en profiteren van de groeimogelijkheden en synergievoordelen die de overname biedt. Tegelijkertijd zorgt de spreiding van de financieringsbronnen ervoor dat je niet volledig afhankelijk bent van één financier en dat je het risico spreidt.

Conclusie

Overnamefinanciering is een belangrijk instrument voor bedrijven die willen groeien door middel van overnames. Door de verschillende financieringsopties zorgvuldig te overwegen en een passende financieringsstructuur op te zetten, kunnen ondernemers succesvolle overnames realiseren en hun bedrijf naar een hoger niveau tillen. Als financieel expert is het mijn missie om Nederlandse bedrijven te ondersteunen bij het navigeren door de complexiteit van zakelijke financieringen, zoals overnamefinanciering, en hen te voorzien van betrouwbare en bruikbare informatie.