Variabele rente

Variabele rente

Variabele rente: Wat is het en hoe werkt het?

Als je op zoek bent naar een zakelijke lening, is het belangrijk om te begrijpen wat variabele rente is en hoe het werkt. In dit artikel leggen we uit wat variabele rente is, hoe het wordt berekend en geven we een voorbeeld van hoe het in de praktijk wordt toegepast.

Wat is variabele rente?

Variabele rente, ook wel bekend als ‘floating’ of ‘adjustable’ rente, is een rentepercentage dat gedurende de looptijd van een lening kan veranderen. Dit betekent dat het rentepercentage dat je betaalt op je lening kan stijgen of dalen, afhankelijk van de marktomstandigheden en de voorwaarden van je leningsovereenkomst.

Hoe wordt variabele rente berekend?

Variabele rente wordt meestal berekend op basis van een basisrente, zoals de Euribor (Euro Interbank Offered Rate) of de LIBOR (London Interbank Offered Rate), plus een opslagpercentage. De basisrente is een gemiddelde rente die banken elkaar in rekening brengen voor kortlopende leningen. Het opslagpercentage is een extra percentage dat door de kredietverstrekker wordt toegevoegd om zijn risico en kosten te dekken.

De formule voor het berekenen van de variabele rente is als volgt:

Variabele rente = Basisrente + Opslagpercentage

De basisrente kan periodiek veranderen, bijvoorbeeld maandelijks of per kwartaal, afhankelijk van de voorwaarden van je leningsovereenkomst. Dit betekent dat je rentebetalingen ook kunnen veranderen gedurende de looptijd van je lening.

Voorbeeld van variabele rente

Stel dat je een zakelijke lening afsluit met een variabele rente. De basisrente is de Euribor, die momenteel op -0,5% staat, en het opslagpercentage is 4%. De initiële variabele rente voor je lening zou dan zijn:

Variabele rente = -0,5% (Euribor) + 4% (opslagpercentage) = 3,5%

Als de Euribor na drie maanden stijgt naar -0,3%, zou je nieuwe variabele rente zijn:

Variabele rente = -0,3% (Euribor) + 4% (opslagpercentage) = 3,7%

In dit geval zou je rentebetalingen stijgen als gevolg van de toename van de Euribor. Het is belangrijk om te begrijpen dat variabele rente zowel in je voordeel als in je nadeel kan werken, afhankelijk van de marktomstandigheden en de voorwaarden van je leningsovereenkomst.

Conclusie

Variabele rente is een belangrijk concept om te begrijpen bij het afsluiten van een zakelijke lening. Het kan zowel voordelen als risico’s met zich meebrengen, afhankelijk van de marktomstandigheden en de voorwaarden van je leningsovereenkomst. Als financieel expert Robin Bos, is het mijn missie om Nederlandse bedrijven te helpen navigeren door de complexiteit van zakelijke financieringen. Voor meer informatie en advies over variabele rente en andere financieringsopties, bezoek mijn platform Financiering.nl.