Vaste activa financiering

Vaste activa financiering

Vaste activa financiering: wat is het en hoe werkt het?

Als ondernemer is het belangrijk om te weten hoe je jouw bedrijf op de juiste manier kunt financieren. Een van de belangrijkste aspecten van bedrijfsfinanciering is het financieren van vaste activa. In dit artikel leggen we uit wat vaste activa financiering is, hoe het werkt en geven we een voorbeeld van een situatie waarin vaste activa financiering wordt gebruikt.

Wat is vaste activa financiering?

Vaste activa financiering is een vorm van financiering die specifiek gericht is op het financieren van de aankoop of het onderhoud van vaste activa binnen een bedrijf. Vaste activa zijn langdurige, tastbare bezittingen die een bedrijf gebruikt om inkomsten te genereren, zoals gebouwen, machines, voertuigen en inventaris. Deze activa zijn essentieel voor de dagelijkse bedrijfsvoering en het genereren van inkomsten.

Hoe werkt vaste activa financiering?

Er zijn verschillende manieren om vaste activa te financieren, afhankelijk van de behoeften en de financiële situatie van het bedrijf. Enkele veelvoorkomende vormen van vaste activa financiering zijn:

  • Bankleningen: Een traditionele manier om vaste activa te financieren is door middel van een banklening. Banken bieden vaak leningen aan met een vaste rente en een vaste looptijd, waardoor bedrijven de aankoop van vaste activa kunnen financieren en de kosten over een langere periode kunnen spreiden.
  • Leasing: Leasing is een andere populaire optie voor het financieren van vaste activa. Bij leasing huurt een bedrijf een actief voor een bepaalde periode, met de optie om het actief aan het einde van de leaseperiode te kopen. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn voor bedrijven die niet over voldoende kapitaal beschikken om een actief direct te kopen.
  • Huurkoop: Huurkoop is een vorm van financiering waarbij een bedrijf een actief koopt en de betalingen over een bepaalde periode spreidt. Aan het einde van de betalingsperiode wordt het bedrijf eigenaar van het actief.

Voorbeeld van vaste activa financiering

Stel je voor dat je een transportbedrijf runt en je wilt je wagenpark uitbreiden met vijf nieuwe vrachtwagens. De totale kosten voor de aankoop van deze vrachtwagens bedragen €500.000. Je hebt echter niet genoeg liquide middelen om deze aankoop direct te financieren. In dit geval kun je overwegen om vaste activa financiering te gebruiken om de aankoop van de vrachtwagens te financieren.

Na het onderzoeken van de verschillende financieringsopties, besluit je om een banklening af te sluiten om de aankoop van de vrachtwagens te financieren. De bank biedt je een lening aan met een vaste rente van 4% en een looptijd van 5 jaar. Dit betekent dat je maandelijks €9.207,48 moet betalen om de lening af te lossen. Aan het einde van de 5 jaar heb je de volledige €500.000 terugbetaald, plus rente.

Door gebruik te maken van vaste activa financiering, ben je in staat om de aankoop van de vrachtwagens te financieren en je bedrijf uit te breiden, zonder dat je direct over het volledige bedrag hoeft te beschikken. Dit stelt je in staat om je bedrijf te laten groeien en meer inkomsten te genereren, terwijl je de kosten van de aankoop van de vrachtwagens over een langere periode spreidt.

Conclusie

Vaste activa financiering is een essentieel onderdeel van bedrijfsfinanciering en kan bedrijven helpen bij het financieren van belangrijke investeringen in langdurige, tastbare bezittingen. Door het kiezen van de juiste financieringsoptie voor jouw bedrijf, kun je de aankoop van vaste activa financieren en je bedrijf laten groeien, terwijl je de kosten over een langere periode spreidt.