Vaste kosten

Vaste kosten

Vaste kosten: wat zijn ze en hoe bereken je ze?

Als ondernemer krijg je te maken met verschillende soorten kosten. Een belangrijk onderscheid dat je moet maken, is het verschil tussen vaste en variabele kosten. In dit artikel leggen we uit wat vaste kosten zijn, hoe je ze kunt berekenen en geven we een voorbeeld van hoe vaste kosten in de praktijk worden gebruikt.

Wat zijn vaste kosten?

Vaste kosten zijn de kosten die je maakt ongeacht de hoeveelheid producten of diensten die je verkoopt. Deze kosten blijven gelijk, ongeacht de omvang van je bedrijfsactiviteiten. Voorbeelden van vaste kosten zijn huur, verzekeringen, salarissen van vaste medewerkers en afschrijvingen op bedrijfsmiddelen.

Hoe bereken je vaste kosten?

Om je vaste kosten te berekenen, moet je eerst een overzicht maken van alle kosten die je maakt, ongeacht de hoeveelheid producten of diensten die je verkoopt. Vervolgens tel je al deze kosten bij elkaar op om tot het totaalbedrag van je vaste kosten te komen. Dit totaalbedrag kun je vervolgens gebruiken om je break-evenpunt te berekenen, wat het punt is waarop je bedrijf winst begint te maken.

Voorbeeld van vaste kosten in de praktijk

Laten we een voorbeeld bekijken van hoe vaste kosten in de praktijk worden gebruikt. Stel, je hebt een klein bedrijf dat handgemaakte sieraden verkoopt. Je maakt de volgende vaste kosten:

  • Huur van je werkruimte: €1.000 per maand
  • Verzekeringen: €200 per maand
  • Salaris van een vaste medewerker: €2.000 per maand
  • Afschrijving van je gereedschap: €100 per maand

Om je totale vaste kosten te berekenen, tel je al deze bedragen bij elkaar op:

€1.000 (huur) + €200 (verzekeringen) + €2.000 (salaris) + €100 (afschrijving) = €3.300 per maand

Je totale vaste kosten bedragen dus €3.300 per maand. Dit betekent dat je elke maand voor minimaal €3.300 aan sieraden moet verkopen om je vaste kosten te dekken. Pas als je meer dan dit bedrag verkoopt, ga je winst maken.

Conclusie

Het is belangrijk om als ondernemer inzicht te hebben in je vaste kosten. Door je vaste kosten te berekenen, krijg je een beter beeld van de financiële gezondheid van je bedrijf en kun je beter inschatten hoeveel omzet je moet genereren om winst te maken. Bovendien helpt het je om betere beslissingen te nemen over investeringen en kostenbesparingen.

Als financieel expert met 15 jaar ervaring in de wereld van de zakelijke financiële dienstverlening, is het mijn doel om Nederlandse bedrijven te ondersteunen bij hun zakelijke financieringen. Via mijn platform Financiering.nl help ik je graag verder met het opstellen van een solide financieringsplan, het adviseren over verschillende financieringsopties en het aanbieden van inzichten over hoe je het beste een lening kunt herfinancieren. Neem gerust contact op voor meer informatie en advies op maat.