Vlottende activa financiering

Vlottende activa financiering

Vlottende Activa Financiering: Wat Het Is en Hoe Het Werkt

Als ondernemer is het belangrijk om te begrijpen wat vlottende activa financiering is en hoe het kan worden gebruikt om de groei en stabiliteit van jouw bedrijf te ondersteunen. In dit artikel zullen we de basisprincipes van vlottende activa financiering uitleggen, inclusief wat het is, hoe het werkt en een voorbeeld van hoe het kan worden toegepast in de praktijk.

Wat zijn vlottende activa?

Vlottende activa zijn kortetermijnbezittingen die binnen een jaar in contanten kunnen worden omgezet. Dit kunnen bijvoorbeeld voorraden, debiteuren en liquide middelen zijn. Vlottende activa zijn essentieel voor de dagelijkse bedrijfsvoering, omdat ze worden gebruikt om lopende kosten en verplichtingen te betalen, zoals salarissen, huur en leverancierskosten.

Wat is vlottende activa financiering?

Vlottende activa financiering is een vorm van zakelijke financiering waarbij een bedrijf geld leent op basis van de waarde van zijn vlottende activa. Dit type financiering wordt vaak gebruikt om werkkapitaal te genereren, wat nodig is om de dagelijkse bedrijfsactiviteiten soepel te laten verlopen. Vlottende activa financiering kan verschillende vormen aannemen, zoals rekening-courantkrediet, factoring en voorraadfinanciering.

Hoe werkt vlottende activa financiering?

Bij vlottende activa financiering wordt de waarde van de vlottende activa van een bedrijf gebruikt als onderpand voor een lening. Dit betekent dat als het bedrijf niet in staat is om de lening terug te betalen, de kredietverstrekker het recht heeft om de vlottende activa te verkopen om het uitstaande saldo te innen. Het bedrag dat een bedrijf kan lenen, is meestal een percentage van de waarde van de vlottende activa, en dit percentage kan variëren afhankelijk van de kredietverstrekker en de specifieke situatie van het bedrijf.

Voorbeeld van vlottende activa financiering

Laten we een voorbeeld bekijken van hoe vlottende activa financiering kan worden gebruikt in de praktijk. Stel je voor dat je een groothandel in elektronica runt en je hebt extra werkkapitaal nodig om een grote bestelling te plaatsen bij een leverancier. Je hebt momenteel €100.000 aan voorraden en €50.000 aan openstaande debiteuren.

Je benadert een kredietverstrekker voor vlottende activa financiering en zij zijn bereid om je tot 80% van de waarde van je voorraden en 90% van de waarde van je debiteuren te lenen. Dit betekent dat je in totaal €80.000 + €45.000 = €125.000 kunt lenen.

Met deze financiering kun je de grote bestelling plaatsen en je bedrijf laten groeien. Zodra je de producten hebt verkocht en je debiteuren hun facturen hebben betaald, kun je de lening terugbetalen en eventuele rente en kosten die van toepassing zijn.

Conclusie

Vlottende activa financiering kan een effectieve manier zijn om werkkapitaal te genereren en de groei van jouw bedrijf te ondersteunen. Door de waarde van je vlottende activa te gebruiken als onderpand voor een lening, kun je toegang krijgen tot de middelen die je nodig hebt om je bedrijfsactiviteiten uit te breiden en te verbeteren. Het is belangrijk om de verschillende financieringsopties te onderzoeken en te begrijpen hoe ze van toepassing zijn op jouw specifieke situatie, zodat je de beste beslissing kunt nemen voor jouw bedrijf.