Zakelijk krediet

Zakelijk krediet

Zakelijk Krediet: Wat Het Is, Hoe Het Werkt En Een Praktijkvoorbeeld

Als ondernemer kan het soms nodig zijn om extra financiële middelen aan te trekken om je bedrijf te laten groeien, investeringen te doen of tijdelijke liquiditeitsproblemen op te lossen. Een zakelijk krediet kan in deze situaties uitkomst bieden. In dit artikel leggen we uit wat een zakelijk krediet is, hoe het werkt en geven we een praktijkvoorbeeld.

Wat is een zakelijk krediet?

Een zakelijk krediet is een financieringsvorm waarbij een kredietverstrekker, zoals een bank of een alternatieve financier, een bepaald bedrag beschikbaar stelt aan een ondernemer. Dit bedrag kan de ondernemer naar eigen inzicht opnemen en aflossen, binnen de afgesproken kredietlimiet en looptijd. Het is een flexibele vorm van financiering, waarbij je alleen rente betaalt over het opgenomen bedrag.

Hoe werkt een zakelijk krediet?

Om in aanmerking te komen voor een zakelijk krediet, moet je als ondernemer een kredietaanvraag indienen bij een kredietverstrekker. Deze beoordeelt je aanvraag op basis van je bedrijfsgegevens, financiële situatie en kredietwaardigheid. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, krijg je een kredietlimiet toegewezen. Dit is het maximale bedrag dat je kunt opnemen.

Je kunt vervolgens zelf bepalen wanneer en hoeveel je van het krediet opneemt, zolang je binnen de kredietlimiet blijft. Over het opgenomen bedrag betaal je rente. Deze rente is vaak variabel en kan gedurende de looptijd van het krediet veranderen. Daarnaast betaal je meestal een afsluitprovisie en een maandelijkse of jaarlijkse kredietprovisie.

Je kunt het krediet aflossen wanneer je wilt, zonder extra kosten. Als je een deel van het krediet hebt afgelost, kun je dit bedrag later weer opnieuw opnemen. Dit maakt een zakelijk krediet een flexibele financieringsvorm, die vooral geschikt is voor ondernemers met wisselende financieringsbehoeften.

Praktijkvoorbeeld: Een groothandel in bouwmaterialen

Stel, je hebt een groothandel in bouwmaterialen en je ziet dat de vraag naar bepaalde producten toeneemt. Om aan deze vraag te kunnen voldoen, wil je extra voorraad inkopen. Echter, je hebt op dit moment niet voldoende liquide middelen om deze investering te doen. Een zakelijk krediet kan in dit geval uitkomst bieden.

Je dient een kredietaanvraag in bij een kredietverstrekker en krijgt een kredietlimiet van €50.000 toegewezen. Je besluit om €30.000 op te nemen om de extra voorraad in te kopen. Over dit bedrag betaal je rente. Na enkele maanden heb je de extra voorraad verkocht en kun je €20.000 van het krediet aflossen. Je betaalt nu alleen nog rente over het resterende bedrag van €10.000.

Enkele maanden later zie je opnieuw een kans om extra voorraad in te kopen. Omdat je eerder al €20.000 hebt afgelost, kun je dit bedrag nu opnieuw opnemen uit je zakelijk krediet. Zo kun je flexibel inspelen op kansen en uitdagingen in de markt, zonder dat je steeds opnieuw een financieringsaanvraag hoeft te doen.

Conclusie

Een zakelijk krediet is een flexibele financieringsvorm die ondernemers helpt om te investeren in groei, tijdelijke liquiditeitsproblemen op te lossen of kansen in de markt te benutten. Door de flexibiliteit in opname en aflossing is het een geschikte financieringsvorm voor ondernemers met wisselende financieringsbehoeften. Het is belangrijk om als ondernemer goed na te denken over de kosten en voorwaarden van een zakelijk krediet en verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken om de beste keuze te maken voor jouw bedrijf.