Zakelijk spaarrekening

Zakelijk spaarrekening

Zakelijke spaarrekening: wat is het en hoe werkt het?

Als ondernemer is het belangrijk om je financiën goed te beheren en te zorgen voor een gezonde cashflow. Een zakelijke spaarrekening kan hierbij een waardevolle aanvulling zijn op je reguliere zakelijke betaalrekening. In dit artikel leggen we uit wat een zakelijke spaarrekening is, hoe het werkt en geven we een voorbeeld van hoe je deze kunt gebruiken om je bedrijf financieel gezond te houden.

Wat is een zakelijke spaarrekening?

Een zakelijke spaarrekening is een aparte rekening die je als ondernemer kunt openen naast je zakelijke betaalrekening. Het doel van deze rekening is om geld opzij te zetten voor toekomstige investeringen, onvoorziene uitgaven of om een financiële buffer op te bouwen. Een zakelijke spaarrekening biedt vaak een hogere rente dan een reguliere betaalrekening, waardoor je geld op de lange termijn kan groeien.

Hoe werkt een zakelijke spaarrekening?

Net als bij een particuliere spaarrekening, zet je bij een zakelijke spaarrekening geld opzij dat je niet direct nodig hebt voor de dagelijkse bedrijfsvoering. Je kunt zelf bepalen hoeveel en hoe vaak je geld overmaakt naar je zakelijke spaarrekening. De rente die je ontvangt op je spaarrekening is afhankelijk van de bank en het type spaarrekening dat je kiest. Er zijn verschillende soorten zakelijke spaarrekeningen, zoals:

  • Vrij opneembare spaarrekening: Hierbij kun je op elk moment geld opnemen of storten zonder kosten of beperkingen. De rente is vaak variabel en kan dus fluctueren.
  • Deposito spaarrekening: Bij deze spaarvorm zet je je geld voor een bepaalde periode vast tegen een vaste rente. Hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente. Tussentijds opnemen of bijstorten is meestal niet mogelijk zonder kosten.

Het is belangrijk om te weten dat de rente op zakelijke spaarrekeningen over het algemeen lager is dan op particuliere spaarrekeningen. Dit komt doordat banken meer risico lopen bij zakelijke klanten en daarom een lagere rente aanbieden.

Voorbeeld: het gebruik van een zakelijke spaarrekening

Stel, je hebt een succesvolle webshop en je wilt over een jaar een nieuwe voorraad aanschaffen ter waarde van €10.000. In plaats van dit bedrag in één keer uit je zakelijke betaalrekening te halen, besluit je om maandelijks een bedrag opzij te zetten op een zakelijke spaarrekening. Zo spreid je de kosten en bouw je tegelijkertijd een financiële buffer op.

Je opent een vrij opneembare zakelijke spaarrekening met een rente van 0,5% per jaar. Vervolgens maak je elke maand €833 over naar je spaarrekening (€10.000 / 12 maanden). Na een jaar heb je €10.000 op je spaarrekening staan, plus de rente die je hebt ontvangen. In dit geval zou de rente ongeveer €25 bedragen (€10.000 x 0,5%).

Met dit voorbeeld zie je hoe een zakelijke spaarrekening je kan helpen om financiële doelen te bereiken en tegelijkertijd een buffer op te bouwen voor onvoorziene uitgaven. Het is een eenvoudige en effectieve manier om je bedrijfsfinanciën te beheren en te zorgen voor een gezonde cashflow.

Conclusie

Een zakelijke spaarrekening is een waardevolle aanvulling op je zakelijke betaalrekening en helpt je om financiële doelen te bereiken en een buffer op te bouwen. Door regelmatig geld opzij te zetten en te profiteren van de rente, zorg je voor een gezonde cashflow en ben je beter voorbereid op toekomstige investeringen en onvoorziene uitgaven. Kies het type spaarrekening dat het beste bij jouw bedrijf en financiële doelen past en start vandaag nog met het opbouwen van je zakelijke spaargeld.