zakelijke lening

Inventaris Financieren?

Wij helpen je graag verder met de mogelijkheden voor een inventarisfinanciering voor jouw organisatie.

Waarom inventaris financieren?

Uw inventaris van producten die uw bedrijf heeft gemaakt of heeft gekocht om te verkopen is een waardevol bezit dat kan worden gebruikt als onderpand voor de financiering van uw bedrijf zonder dat het hoeft te worden verkocht. Fabrikanten en dealers van consumentenproducten (bijv. auto’s, vrachtwagens, campers, motorfietsen) maken gebruik van deze financieringsmethode omdat ze aanzienlijke hoeveelheden geld in hun inventaris hebben staan, die kunnen worden gebruikt om krediet te verkrijgen voor de uitbreiding van hun bedrijf.

Een voorbeeld van een inventaris financiering

Laten we zeggen dat een autodealer zijn voorraad wil vergroten, door meer auto’s te kopen vanwege een verwachte toename van de verkoop van nieuwe auto’s. De dealer moet de voorraad van de autofabrikant kopen, en voertuigen zijn duur.

De dealer krijgt een lening van een financieringsmaatschappij, gebaseerd op de waarde van de auto’s. Voorraadfinanciering maakt deel uit van de productiecyclus van kopen, maken en verkopen. Wanneer een auto wordt verkocht, kan de dealer het deel van de lening dat betrekking heeft op die auto afbetalen, of meer voorraad kopen om te verkopen.

Omdat de voorraad in waarde afneemt, is deze minder liquide (minder snel omgezet in contant geld tegen de volledige waarde), dan debiteuren, dus u zult niet in staat zijn om de volledige waarde van uw financiering te krijgen. Op een vergelijkbare manier zal de financiering die u krijgt van debiteurenfinanciering aanzienlijk worden verminderd vanwege de moeilijkheid om betalingen te krijgen.

Als uw inventaris goed verkoopt en u meer geld nodig heeft om te blijven verkopen, kunt u overwegen om de inventaris te financieren. Als uw inventaris verouderd is of niet verkoopt (u heeft een langzame omzet), is het misschien niet verstandig om te proberen de inventaris te financieren, omdat u misschien geen bereidwillige geldschieter vindt.

Vereisten Inventaris financiering

Net als bij andere vormen van financiering heeft u een goede kredietwaardigheid nodig en een lijst van de inventaris die u wilt financieren, samen met de waarden. U moet de waarderingsmethode voor de inventaris die u gebruikt (LIFO of FIFO of gemiddelde kosten) kunnen uitleggen.

U hebt ook een businessplan nodig om te laten zien wat uw plannen zijn voor het gebruik van de opbrengst van de lening en hoe u deze gaat terugbetalen. De kredietverstrekker zal u een schatting geven van hoeveel u kunt lenen ten opzichte van de inventaris.

Terwijl uw inventaris wacht om te worden verkocht, moet u het bijhouden en ervoor zorgen dat het in goede staat van onderhoud en in vorm is. Uw geldschieter heeft het recht om de inventaris te inspecteren om er zeker van te zijn dat deze zijn waarde heeft behouden.

Debiteurenfinanciering
Debiteuren, oftewel AR (bedragen verschuldigd aan uw bedrijf door klanten), worden gefinancierd door te worden verkocht aan een bedrijf dat een factoring agent wordt genoemd. Het factoringbedrijf probeert de fondsen te innen. De lening wordt sterk verdisconteerd van het oorspronkelijke bedrag van de vorderingen, vanwege de moeilijkheidsgraad en de kosten van het innen.2

Hoe een overeenkomst voor inventarisfinanciering werkt
De financiering van de inventaris is een financiële regeling, wat betekent dat beide partijen hun overeenkomst schriftelijk moeten vastleggen, met een overeenkomst voor de financiering van de inventaris.

Naast de gebruikelijke voorwaarden in een zakelijke leningovereenkomst, zijn hier de belangrijkste onderdelen van een inventarisfinancieringsovereenkomst voor de auto-industrie:

Verlenging van het krediet. De kredietverstrekker kan van tijd tot tijd krediet verlenen aan de dealer.

Financieringsvoorwaarden. De voorwaarden omvatten de rentevoet en de wijze waarop deze wordt toegepast.

Zekerheidsrente. De “persoonlijke eigendommen” van de dealer (in dit geval, specifieke voertuigen) is het onderpand dat wordt gebruikt om de transactie te beveiligen.

Zakelijke lening met Financiering.nl

Onze Partners​

Wij werken samen met meerdere geldvestrekkers om zo een onafhandelijk advies te kunnen geven.

qeld

Qeld

Bij Qeld Bedrijfsleningen komen kleine en middelgrote bedrijven in aanmerking voor een lening vanaf 1.000 euro tot een bedrag van maximaal 50.000 euro.

logo swishfund

Swishfund

Swishfund is een innovatieve financiële dienstverlener die werd opgericht door ondernemers voor ondernemers. Begin nu met het aanvragen van een lening.

logo new10

New10

New10 is het antwoord van ABN AMRO op nieuwe, online geldverstrekkers voor ondernemers. Het is een bank die online leningen aanbiedt voor mkb’ers.

logo floryn

Floryn

Bij Floryn kunt u een zakelijk krediet aanvragen tot 2.000.000 euro. U kunt ook terecht bij Floryn voor een financiering van 10.000 euro.

logo bridgefund

Bridgefund

BridgeFund maakt het voor u als ondernemer mogelijk om bedragen te lenen en online aan te vragen tot 250.000 euro.

New partners?

Willen jullie als partner ook graag onderdeel uitmaken van Financiering.nl? Neem dan snel contact met ons op.