Weinig kleine bedrijven die toegang hebben tot door de overheid gesteunde Covid-leningen

Weinig kleine bedrijven die toegang hebben tot door de overheid gesteunde Covid-leningen

De Nederlandse banken hebben de afgelopen anderhalve maand weinig door de overheid gesteunde coronavirusleningen verstrekt aan kleine bedrijven, zo meldt het Financieele Dagblad op basis van cijfers van de Nederlandse bankenvereniging NVB. Banken vertelden de krant dat het MKB niet zo geïnteresseerd is in deze kleinere leningen. Experts in het MKB zeiden dat banken niet zo geïnteresseerd zijn in het verstrekken van deze leningen.

De overheid lanceerde op 29 mei de kleine kredietcoronavirussteunmaatregel, de zogenaamde KKC-regeling. De regeling is specifiek bedoeld om kleine ondernemers te helpen bij het doorstaan van de coronaviruscrisis. Via de regeling heeft de overheid 750 miljoen euro beschikbaar gesteld om 95 procent van de overbruggingskredieten tussen 10 duizend euro en 50 duizend euro te ondersteunen. Tot nu toe werd slechts 22 miljoen euro uitbetaald, aldus de krant.

Volgens deskundigen op het gebied van het midden- en kleinbedrijf komt dit omdat banken deze kleine leningen niet willen verstrekken.

“We hebben voor ongeveer 20 klanten gesolliciteerd,” zei Han Dieperink van MKB-adviesbureau IMK tegen FD. “Twee aanvragen zijn nog in behandeling, de rest is afgewezen. Terwijl het gezonde bedrijven betrof. Het lijkt er sterk op dat de banken niet in deze regeling zitten.”

MKB-belangenorganisatie MKB-Nederland vertelde FD dat banken de KKC-regeling onvoldoende aanbieden. “Ze lijken niet erg gecharmeerd van kleine kredieten waar ze nauwelijks geld mee kunnen verdienen.” Banken mogen 4 procent rente vragen voor KKC leningen.

“Ondernemers hebben niet alleen krediet nodig, maar ook advies en een bemoedigend woord”, zei Hans Biesheuvel van ondernemersvereniging ONL tegen de krant. “En de banken maken daar nauwelijks tijd voor. Geen wonder dat ze steeds minder populair zijn bij ondernemers.”

De banken zelf benadrukten aan FD dat de KKC-regeling beschikbaar is, hoewel ze geen cijfers zouden geven over het aantal aanvragen en verstrekte en geweigerde leningen, volgens de krant.

Een woordvoerder van de Rabobank zei dat de bank de belangstelling voor de KKC-regeling opmerkte, maar voegde eraan toe dat veel ondernemers er ter oriëntatie niet mee door willen gaan omdat ze hun bedrijf niet met extra schulden willen opzadelen, of liever gezegd willen afwachten hoe de situatie zich ontwikkelt.

Chris Buijink van de NVB zei dat veel bedrijven genoeg ademruimte hebben gekregen door uitstel van aflossingen en belastingen, waardoor ze minder behoefte hebben aan een lening.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Gerelateerd nieuws