Ondernemingen kunnen voor verschillende doeleinden geld lenen. Het kan bijvoorbeeld gaan om het financieren van een bedrijfspand, het aankopen van machines of het investeren in nieuwe productlijnen. Welke zakelijke lening past het beste bij jouw onderneming?
Wat is zakelijk geld lenen?
Wanneer je een bedrijf hebt, is het belangrijk om te weten hoe je zakelijk geld kunt lenen. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen, en het is belangrijk om de opties te kennen voordat je een beslissing neemt.
Zakelijk geld lenen kan gedaan worden door middel van een banklening, een investering van een andere partij of door middel van overheidsfinanciering. Welke optie je ook kiest, er zijn altijd risico’s verbonden aan het lenen van geld. Het is belangrijk om deze risico’s te overwegen voordat je een besluit neemt.
Banklening: Eén van de meest voorkomende manieren om zakelijk geld te lenen is door middel van een banklening. Bankleningen worden vaak aangeboden met verschillende rentepercentages en looptijden. Het is belangrijk om de voorwaarden van de lening goed te lezen voordat je ermee akkoord gaat. Soms kunnen er extra kosten verbonden zijn aan het lenen van geld via een bank, dus wees hier voorzichtig mee.
Investering van een andere partij: Een andere optie voor zakelijk geld lenen is door middel van een investering van een derde partij. Dit kan iemand zijn die je kent of een bedrijf dat geïnteresseerd is in jouw bedrijf. Investeringen kunnen in de vorm van geld, aandelen of eigendom zijn. Het is belangrijk om te weten wat de voorwaarden zijn van deze investering voordat je akkoord gaat. Soms moet je misschien wel een bepaald percentage van de winst afstaan aan degene die in jouw bedrijf investeert.
De verschillende soorten leningen
Er zijn verschillende soorten leningen die je kunt afsluiten voor je onderneming. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zoals bij elk financieel product, is het belangrijk om te weten welke optie het beste bij je past voordat je een lening afsluit.
De meest voorkomende soorten zakelijke leningen zijn: bankleningen, kredietlijnen, VSB-leningen en microkredieten.
Banklening: dit is de meest traditionele en bekende soort lening. Je kunt hierbij terecht bij grote bankinstellingen zoals ABN AMRO, Rabobank of ING. Een banklening wordt meestal afgesloten met een vast rentepercentage over een bepaalde looptijd. De hoogte van de rente is afhankelijk van de marktomstandigheden op het moment dat je de lening aangaat, maar ook van je eigen financiële situatie (inkomen, werkgeversverklaring etc.). Het grootste voordeel van een banklening is dat je, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een VSB-lening of een microkrediet, geen onderpand hoeft te stellen. De nadelen zijn dat de leningen meestal relatief hoge rentepercentages kennen en ook relatief hoge maandelijkse aflossingen. Daarnaast moet je als ondernemer over het algemeen minimaal drie jaar geleden zijn gestart om voor deze soort lening in aanmerking te komen.
Kredietlijn: een kredietlijn is vergelijkbaar met een creditcard. Je hebt hierbij toegang tot een bepaald bedrag dat je tussendoor kunt opnemen wanneer je (extra) financiële ruimte nodig hebt voor jouw bedrijf. Het grootste voordeel van kredietlijnen is dat je maandelijks slechts de rente hoeft te betalen en dat je de resterende bedragen later kunt aflossen. Het nadeel is dat je relatief hoge rentepercentages moet betalen.
VSB-lening: een VSB-lening wordt aangeboden door de overheid en is vooral bedoeld voor (startende) ondernemers met een beperkt inkomen. Je dient hiervoor wel het onderpand te stellen van je eigen woning. Het grootste voordeel is dat je hiermee relatief lage rentepercentages krijgt toebedeeld, waardoor je maandelijkse aflossingen lager zijn dan bijvoorbeeld bij een banklening of een microkrediet. Het nadeel is dat je jouw woning als onderpand in moet leveren wanneer de lening ophoudt te bestaan of wanneer alle bedragen toch nog betaald moeten worden.
Microkrediet: een microkrediet is vergelijkbaar met een banklening, maar dan met relatief hogere rentepercentages en hogere aflossingen tot gevolg. Hierdoor is het alleen voor ondernemingen die zeker weten dat ze deze kunnen terugbetalen zinvol om een microkrediet af te sluiten. Het voordeel van een microkrediet is dat je geld kunt lenen op lengte van tijd wanneer je het nodig hebt en niet in één keer. Zo kan je de lening spreiden over de periode waarin je het nodig hebt en hoeft je niet in één keer alles terug te betalen, wat fiscaal gunstiger is.
Do’s & don’ts bij lening aangaan
Weet welke soort lening bij jouw bedrijf past. Dit hangt af van verschillende aspecten. Hoeveel geld heb je nodig? Hoe snel kan je het terugbetalen? Kan je onderpand stellen of niet? Komt jouw bedrijf in aanmerking voor een bepaalde soort lening? etc.
Let op de rentepercentages en maandelijkse aflossingen. Je moet de lening naast je andere kosten kunnen dragen, dus dit is belangrijk om te weten voordat je een financiering aangaat. Overweeg daarnaast of het mogelijk is om eerder af te lossen (zodat je minder rente betaalt), maar lees hiervoor wel goed de algemene voorwaarden van de bank door!
Voordelen en nadelen van een lening
Wanneer je zakelijk geld wilt lenen, is het belangrijk om de voor- en nadelen van een lening te kennen. Voordelen van een lening zijn dat je geld kunt lenen voor een bepaald doel, zoals het starten van een bedrijf of het uitbreiden van je huidige bedrijf. Eén van de nadelen is dat je interesse betaalt over het geleende bedrag. Het is daarom belangrijk om goed te overwegen of je het geleende bedrag kunt terugbetalen met rente, voordat je een lening aangaat.
Wat moet je weten voordat je een lening aangaat?
Als je geld wilt lenen voor je bedrijf, is het belangrijk om eerst te weten wat de verschillende soorten leningen zijn en welke voor jou het beste zijn. Daarnaast moet je ook weten hoeveel geld je kunt lenen, wat de looptijd van de lening is en welke rente je betaalt. Als je alle informatie hebt, kun je een goede keuze maken en weet je zeker dat je de lening kunt afbetalen.
Hoeveel kan ik lenen?
Als je zakelijk geld wilt lenen, is het belangrijk om te weten hoeveel je kunt lenen. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je bedrijf en je jaarlijkse omzet. In sommige gevallen kan je zelfs 100% van de financiering krijgen.
Risico’s van zakelijk geld lenen
Als je geld leent voor je bedrijf, moet je altijd rekening houden met het risico dat je niet in staat bent om het geleende bedrag terug te betalen. Dit kan ernstige consequenties hebben voor je onderneming, zoals een schuldsanering of zelfs faillissement. Om te voorkomen dat dit gebeurt, is het belangrijk om de risico’s van zakelijk geld lenen goed in te schatten.
Eén van de risico’s is dat de bank of andere kredietverstrekker een hogere rente vraagt dan verwacht. Als je niet in staat bent om deze rente te betalen, loopt je onderneming het risico op een forse boete. Ook kan de kredietverstrekker besluiten om het geleende bedrag op te eisen, waardoor je onderneming in financiële problemen komt.