Zakelijk krediet aanvragen voor jouw onderneming

African american man using smartphone and credit card in a cafe

Een zakelijk krediet aanvragen is niet zo simpel als bij een bank een lening aanvragen. Er komt veel meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt. Wanneer je een zakelijk krediet wilt aanvragen, moet je namelijk rekening houden met allerlei verschillende factoren. In deze article gaan we hier dieper op in!

Wat is zakelijk krediet?

Zakelijk krediet is een geldlening die speciaal voor ondernemers is bedoeld. Het kan gebruikt worden om verschillende zakelijke doeleinden te financieren, zoals investeringen, groei van het bedrijf of het oplossen van financiële problemen. Zakelijk krediet wordt meestal verstrekt door banken, maar er zijn ook andere financiële instellingen die dit soort leningen aanbieden.

Hoe vraag je zakelijk krediet aan?

Als je ondernemer bent, weet je dat geld lenen voor je bedrijf soms nodig is. Misschien heb je extra geld nodig om machines aan te schaffen of om een nieuwe locatie te openen. Hoe dan ook, als je zakelijk krediet aanvragen wilt, moet je weten hoe dit proces werkt.

Laten we eens kijken naar de manier waarop je zakelijk krediet aanvragen kunt:

1. Kies de juiste kredietverstrekker

Er zijn veel verschillende soorten kredietverstrekkers, dus het is belangrijk om er eentje te kiezen die bij jouw bedrijf past. Als je snel geld nodig hebt, bijvoorbeeld, is een bank misschien niet de beste optie. In plaats daarvan kan een online lender ervoor zorgen dat je het geld sneller in handen krijgt.

2. Maak een business plan

Voordat je met enige kredietverstrekker gaat praten, is het belangrijk dat je een business plan hebt. Dit document toont aan de kredietverstrekker hoe je van plan bent het geld te gebruiken en wat je verwachte ROI is. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en een goede business case te kunnen presenteren.

3. Vraag het krediet aan

Zodra je een business plan hebt, kun je naar de kredietverstrekker toe gaan en hen vragen om het krediet aan te vragen. Dit kan online, telefonisch of bij hun locatie worden gedaan. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten meeneemt, zoals je business plan en financiële statements.

4. Wacht op de uitslag

Nadat je het krediet hebt aangevraagd, zal de kredietverstrekker een beslissing nemen. Als ze je krediet goedkeuren, ontvang je het geld zo snel mogelijk. Als ze het krediet afwijzen, kan je altijd bij een andere kredietverstrekker aankloppen.

Welke soorten zakelijk krediet zijn er?

Er zijn verschillende soorten zakelijk krediet. Welke het beste bij jouw onderneming past, hangt af van je bedrijfsvorm, de grootte van je onderneming en je financiële situatie.

De meest voorkomende soorten zakelijk krediet zijn:

1. Overdraft: dit is een flexibel krediet dat je gebruikt wanneer je rekening negatief staat. Het kan handig zijn als je tijdelijk wat extra geld nodig hebt of als je inkomsten en uitgaven niet op elkaar aansluiten. Er wordt een vast maandbedrag afgesproken en je betaalt alleen rente over het gebruikte bedrag.

2. Kortlopend krediet: dit is een vorm van krediet waarmee je snel geld tot je beschikking hebt voor bijvoorbeeld investeringen of onvoorziene uitgaven. De looptijd is korter dan een jaar en de rente is vaak variable. Dit betekent dat deze kan stijgen of dalen.

3. Doorlopend krediet: dit soort krediet is vergelijkbaar met een kortlopend krediet, maar de looptijd is onbepaald. Dit kan handig zijn als je bedrijf regelmatig te maken heeft met cash flow-problemen of als je snel geld nodig hebt voor investeringen. Houd er wel rekening mee dat de rente vaak hoog is.

4. Werkkapitaalkrediet: dit is een vorm van krediet die specifiek gericht is op het financieren van werkkapitaal (voorraad, materialen, loon etc.). Het kan flexibel ingezet worden en de looptijd en rente zijn vaak onderhandelbaar.

5. Factoring: dit is een financieringsvorm waarbij je je openstaande facturen verkoopt aan een factoringsmaatschappij. Zij financieren de facturen en je ontvangt het bedrag minus een commissie. Het kan handig zijn als je snel geld nodig hebt, maar houd er wel rekening mee dat factoring relatief duur is.

6. Crowdfunding: dit is een alternatieve financieringsvorm waarbij je (vaak kleine) bedragen inzamelt van particulieren of bedrijven via internetplatforms. Het kan een goede optie zijn als je anders moeilijk aan financiering komt, maar houd er wel rekening mee dat het een tijdrovend proces is.

Wat zijn de voor- en nadelen van zakelijk krediet?

Zakelijk krediet kan een uitkomst bieden wanneer je onderneming snel extra geld nodig heeft. Voordat je een zakelijk krediet aanvraagt, is het belangrijk om de voor- en nadelen te overwegen.

Voordelen van zakelijk krediet:

-Het geeft je onderneming extra financieel draagvlak en ruimte om te groeien;
-Je hoeft geen onderpand te stellen;
-De rentekosten zijn fiscaal aftrekbaar;
-Het is relatief eenvoudig om een ​​zakelijk krediet aan te vragen.

Nadelen van zakelijk krediet:

-De rente is vaak hoger dan bij andere vormen van financiering;
-Er wordt meestal een jaarlijks terugbetalingsschema afgesproken, waardoor je maandelijks een vast bedrag moet aflossen;
-Als je het krediet niet op tijd terugbetaalt, kan dit negatieve gevolgen hebben voor je kredietwaardigheid.

Hoe bepaal je de hoogte van het kredietbedrag?

De hoogte van het kredietbedrag dat je aan kunt vragen, is afhankelijk van verschillende factoren. In de eerste plaats is het belangrijk om te bepalen hoeveel geld je maandelijks kunt missen. Dit bedrag mag niet hoger zijn dan 10% van je maandelijkse omzet. Daarnaast dient het kredietbedrag ook binnen een redelijke periode terugbetaald te worden. Het is daarom verstandig om niet meer dan 3 jaar te lenen. Als laatste factor is de rente die op het krediet wordt berekend van groot belang. Deze rente kan variëren en is afhankelijk van de economische situatie en de duur van het krediet.

Welke documenten

Bij het aanvragen van een zakelijk krediet zijn er een aantal documenten nodig. Deze documenten zijn nodig om te beoordelen of je aan de voorwaarden voldoet en of je onderneming gezond is. Het gaat om de volgende documenten:

-Jaarcijfers van de afgelopen drie jaar
-Balans en resultatenrekening
-Kopie van de inschrijving in het Handelsregister
-Kopie van de statuten of maatschappelijke overeenkomst
-Uittreksel uit het Kadaster (voor onroerend goed)
-Bewijs van inkomen (laatste drie maanden)
-Overzicht van uitstaande schulden

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Gerelateerd nieuws